Psihologija dela

Dodana vrednost študija na fakulteti za upravo

Pišeta: Alma Ganić in Manca Avguštin

Spomnim se svoje profesorice na gimnaziji, ki je komentirala moj vpis na Fakulteto za upravo, češ, da je mojih ocen in potenciala resnično škoda, da bi se vpisala zgolj na to fakulteto. To niso bile besede, ki sem si jih želela slišati na tako pomembni prelomnici v življenju.

Dneva, ko sem kot brucka prvič prestopila prag Fakultete za upravo, se dobro spominjam. Navdušena nad novim obdobjem v svojem življenju, sem se podala v veliko predavalnico. Bila je nabito polna študentov, ki so bolj ali manj navdušeni pričakovali uvodni nagovor profesorja. Raznolikost med študenti je bila ogromna. Prišli smo z različnih koncev Slovenije in z različnim šolskim uspehom. Tudi cilji ter razlogi za vpis si niso bili enotni. Nekateri so bili tam zato, ker jih ta študij veseli in zanima, drugi zato, ker so potrebovali zgolj status študenta, našli so se pa tudi taki, ki pravzaprav niso vedeli, kaj bi radi študirali.

Ravno zaradi drugih in tretjih je študij na Fakulteti za upravo v družbi pogosto podcenjen. Velja nekakšen stereotip, da se na Fakulteto za upravo vpišejo tisti dijaki, ki ne dosežejo dovolj točk za vpis na druge fakultete, in sicer zato, ker ne velja za zahteven študij. Spomnim se svoje nekdanje profesorice iz gimnazije, ki je menila, da je bil moj dotedanji uspeh predober za Fakulteto za upravo. Kljub temu je na Fakulteti za upravo veliko študentov z gimnazij, ki so imeli precej dober končni maturitetni rezultat in imajo resen študijski namen, saj prepoznajo kakovost, ki jo ta fakulteta ponuja.

Fakulteta za upravo običajno res nima omejitve ali vsaj ne visoke, toda po prvem letniku je selekcija že opazna. Stereotip, ki govori o tem, da upravno fakulteto lahko konča vsak, zagotovo ne drži. Za uspešen zaključek študija je treba vložiti veliko truda, ki zajema učenje, aktivno sodelovanje na predavanjih in seminarjih, predvsem pa veliko samostojnega dela ter raziskovanja.

Moram priznati, da me uvodni nagovori profesorjev na začetku niso prepričali, niti niso zanimali. Govorili so o kompetencah in širokem področju znanj, ki jih bomo pridobili, ko bomo zaključili študij. Poudarjeno je bilo tudi, da nas bo od približno 300 študentov, kolikor nas je bilo prvi dan v predavalnici, zgolj tretjina študij dejansko izpeljala do konca.

Na začetku sem bila zelo presenečena predvsem nad dobro klimo na fakulteti, saj so bili vsi zelo prijazni. Že takoj ob vstopu v avlo nas je z nasmeškom ogovoril vratar in s tem ustvaril prijetnejše okolje. Znanci so me svarili o slabih izkušnjah z referati na drugih fakultetah češ, da so tam zelo neprijazni in neorganizirani. Na Fakulteti za upravo pa je drugače. Uslužbenke so zelo strokovne, vedno nasmejane in pripravljene pomagati.

Profesorji so v veliki meri prijazni in dostopni tudi za individualno pomoč, spodbujajo debate in dajejo možnost za izražanje lastnega mnenja. Res se trudijo, da nam prenesejo vsa svoja znanja in izkušnje z namenom, da iz nas naredijo bodoče strokovnjake. Interdisciplinarnost študija, ki zajema področja ekonomije, prava, organizacije, informatike in uprave je resnično dobitna kombinacija za nekoga, ki si želi pustiti odprte možnosti za zaposlitev. Kakovost samih študijskih programov gotovo ni sporna. Ne samo, da nam dajo teoretične podlage na omenjenih področjih, dobimo tudi veliko znanja o delu z ljudmi in o vodenju. Tega v javni upravi primanjkuje, saj se v družbi odraža veliko nezadovoljstva pri delu. Tu imamo diplomanti Fakultete za upravo precejšnjo prednost pred drugimi diplomanti. Z gotovostjo lahko rečemo, da ta fakulteta skrbi za izobrazbo in urjenje bodočih strokovnjakov ter vodilnih ljudi v naši državi. Da je program resnično kakovosten in primerljiv s 16 drugimi evropskimi fakultetami dokazuje tudi akreditiranost študija (dodiplomskega in podiplomskega), EAPAA (European Association for Public Administration Accreditation).

»Fakulteta ti da toliko znanja, kot si ga pripravljen vzeti,« je nekoč dejala moja dobra prijateljica, ko je debata nanesla na študij na Fakulteti za upravo. Od posameznikov je namreč odvisno, koliko se pravzaprav želijo naučiti. Od študentov se namreč pričakuje več samostojnosti, odgovornosti in ambicioznosti. Lahko izkoristiš priložnosti, ki se ti ponujajo, sodeluješ v debatah, se udeležuješ raznih seminarjev, ter prebiraš dodatno literaturo ali pa zgolj s pasivnim pristopom z minimalnimi napori končaš študij in se potem sprašuješ, kaj ti je fakulteta sploh dala. Predvsem sta problem neambicioznost in pasivnost študentov, še posebej na dodiplomskih programih. Kasneje na podiplomskem študiju tega ni več toliko zaznati.

Po mojem mnenju je dodanih vrednosti študija na Fakulteti za upravo več. Zagotovo je ena večjih že večkrat omenjena široka paleta znanj, poudarila pa bi še zaupanje, odgovornost, spoštovanje, poznanstva in sposobnost kritičnega mišljenja. Vse to so vrline, ki mi jih je fakulteta pomagala izoblikovati in mi bodo tako pri poklicnem kot tudi zasebnem življenju pomagale, da bom položaje lažje premagovala.

Če danes pobrskam po spominu nazaj in si ustvarim celotno sliko, hitro ugotovim, da besede profesorja na uvodnem predavanju niso bile zgolj prazno govoričenje. Vse napovedi, ki so jih izrekli profesorji pred leti na uvodnem predavanju, so se tudi uresničile. Od ogromnega števila študentov je ostala le peščica, ki je v roku zaključila študij. Imeli smo privilegij pridobiti vsa znanja, ki so jih profesorji bili pripravljeni posredovati in upam, da se bomo imeli tudi na trgu dela priložnost izkazati kot veliki strokovnjaki.

Več o psihologiji dela v javni upravi si lahko preberete v Praktikumu.

__________________________________________________________________________________________________________________________

Alma Ganić

Alma Ganić je mamica 22-mesečne punčke, ki ji poleg študija popestri ves prosti čas. Njen dodiplomski študij zaznamuje mednarodna študentska izmenjava v Sarajevo.

 

Manca Avguštin

Manca Avguštin v prostem času obožuje »kofetkanje« s prijatelji, sprehode v naravi, sprošča pa jo tudi ogled dobrega filma. Rada potuje, njena sanjska destinacija je Kuba. Na življenje gleda optimistično. Verjame, da lahko s trudom in voljo v življenju dosežeš vse.