HRM / Odnosi z zaposlenimi / Organizacijske spremembe in razvoj / Pozitivno organizacijsko vedenje / Predavatelji / Program / Psihologija dela / Struktura, kultura, klima / Timsko delo / Vodenje / Zdravje in dobro počutje

Mednarodna coaching konferenca 2019 – Učinkovitost coachinga

Coaching je vse bolj razširjena metoda za razvoj na poslovnem in osebnem področju. V petek, 7.6.2019, je pod vodstvom Slovenskega coaching združenja v Marini Portorož potekala Coaching konferenca 2019. Udeleženci konference smo bili toplo sprejeti ob jutranji pogostitvi, nato pa nas je ob začetku konference pozdravila glavna organizatorka dr. Danijela Brečko in s tem otvorila konferenco. Letošnja Coaching konferenca je bila namenjena spoznavanju učinkovitosti coachinga. Posvetili so jo namreč raziskovanju učinkov coachinga na najrazličnejših področjih njegove uporabe, tako v poslovnem coachingu kot tudi na področju življenjskega in kariernega coachinga. Razdeljena je bila na tri tematske sklope in sicer Učinkovitost v coachingu, Evalvacija coachinga iz različnih prespektiv in S coachingom do boljših rezultatov – dobre prakse.

Brigita Langerholc nas je seznanila z učinkovitostjo vizualizacije v coachingu preko osebne zgodbe. Pozvala nas je h kreativni vizualizaciji in med drugim tudi k temu, da dan začnemo s hvaležnostjo. Da pa življenje lažje steče, je seveda potrebno predelati marsikatere dogodke in s tem nekoristne in neustrezne vzorce, ki jih seboj nosimo že iz otroštva. Marsikdaj se ne zavedamo, da so le podedovani in nam ne služijo več. Vpogled vase nudi nešteto možnosti izboljšav in osebne rasti, s tem pa izboljšanje življenja.

IMG_5005

Mag. Mojca Križnar nam je predstavila učinkovitost uporabe fotografij v coachingu s posebno metodo »Points of view«. Naslov njenega prispevka se glasi »Sedaj vidim, kaj si mislil«. Fotografija nas spremlja že dolga leta, pravzaprav si lahko upamo trditi, da je vsak izmed nas največ tri dni nazaj zagotovo posnel kakšno fotografijo s pomočjo svojega pametnega telefona. In včasih le-ta pove mnogo več kot tisoč besed. Včasih pa v isti fotografiji vsak človek vidi popolnoma drugo zgodbo. In vsaka bi seveda morala biti slišana. Fotografija ima namreč resnično veliko moč. Včasih zgolj obudi spomine, a drugič lahko ena sama fotografija posameznika spodbudi k uresničitvi svojih potencialov in želja. Tu pa se zopet nekoliko vrnemo na samo vizualizacijo naših ciljev in želja, pri čemer fotografije ciljev lahko močno doprinesejo h kvalitetnejši vizualizaciji in s tem hitrejšem uresničevanju lastnih ciljev.

IMG_5006

Dr. Danijela Brečko in triadni model merjenja učinkovitosti coachinga.

Mag. Sabina Đuvelek nam je predstavila učinkovitost internih coachev in vzpostavljanje coaching mreže v podjetju, v katerem je zaposlena. Je mlada psihologinja, ki se je na svoji karierni poti srečala z mnogimi izzivi ravno zaradi predpostavke, da je mlada in še neizkušena, a kot sama pravi se z iznajdljivostjo in željo da doseči vse. Še vedno je zaposlena v istem podjetju, hkrati pa je pripomogla k višji zaposljivosti psihologov v njihovem podjetju in učinkovitem delovanju internega coaching sistema. Kjer je volja, tam je pot. Poiščimo svoje cilje, jih večkrat na glas izrazimo in jim sledimo! Eden manj poznanih in zanimivejših prispevkov je bil prispevek Iris Kline Arih, ki je z naslovom Nove možnosti – nove izbire – nova vedenja predstavila resonančni coaching, ki med drugim temelji tudi na meditaciji in usklajevanju vibracije človeka z njegovo okolico.

S svojimi prispevki so se predstavili tudi mag. Dragan Knežević iz Hrvaške, Gaber Marolt in nazadnje tudi Matej Sedmak. Mag. Knežević je poudaril, da naša zunanjost še ne določa, kam spadamo. Velikokrat se na prvi pogled zdi, da nekam sodimo, a ko pogledamo podrobneje še zdaleč ni tako. Podobno predstavlja spodnja slika. Predstavil je tudi reševanje problemov, pri katerih smo veliko prevečkrat preveč ozkogledni. Sam problem nikoli ne tiči v problemu samem, vendar je nanj potrebno vedno pogledati tudi z vidika drugih področij, kar sam pojmuje kot »zoom out«.

IMG_5012

IMG_5016.JPG

Matej Sedmak nam je predstavil Življenjski jezikovno-komunikacijski coaching. Slovenci namreč hitro postanemo zadržani, ko pride do komunikacije v angleškem ali pa v kakšnem drugem tujem jeziku. Gospod Sedmak je enako opazil tudi med svojim bivanjem na Kitajskem, kjer je vzpostavil podjetje, ki je udeležencem v zgolj nekaj mesecih uspelo usvojiti angleški jezik s pomočjo komunikacije v živo in preko osebnega mobilnega telefona. Ključ leži v tem, da ni šlo zgolj za klasično tečajno učenje jezika, vendar so učenje povezovali z osebno noto in osebnim življenjem posameznika.

Konferenca je nudila zanimive nove in nekatere nekoliko manj poznane poglede coachinga. Velikokrat se še vedno zataknemo pri vprašanju »Pa je to res strokovno in znanstveno?«. Upajmo, da bodo kmalu raziskani še vsi manj znani pristopi in bomo na podlagi tega lahko izvedeli še več. Konferenca nam je nudila veliko novih vidikov in znanja ter je tako zaokrožila čudovit strokoven petek preživet ob slovenski obali. Za zaključek je vsak udeleženec svoje občutke ob konferenci opisal z eno besedo in med drugimi so se našle radovednost, opolnomočenje, hvaležnost, bogastvo, zadovoljstvo, odkritje, prihodnost, energija in še in še. Polni dobrih vibracij smo se poslovili.

Več o samem coachingu si lahko ogledate v eni seminarski nalog na naši spletni strani z naslovom Coaching pristopi in v videu Coaching metoda za reševanje problemov.