Sodeluj v raziskavi: Dolgotrajni covid kot zapuščina pandemije

Photo by Charlotte May on Pexels.com

V zadnjih dveh letih je bila pandemija covid-19 vse prisotna tudi sedaj. Če se je stroka prej v veliki meri posvečala akutni fazi bolezni, se sedaj kaže vedno večja potreba po poznavanju tega, kar sledi. Gre za obdobje okrevanja po bolezni, ki za mnoge preraste v obdobje dolgotrajnega covida, ki ga spremlja vrsta simptomov. To lahko močno vpliva na kvaliteto življenja posameznika in tudi delovne organizacije v katerih so posamezniki zaposleni. Za voljo tega se tudi pri nas že izvajajo raziskave o dolgotrajnem covidu.Spoštovani!

Po svetu se približno 43% ljudi, ki so preboleli covid-19, sooča s simptomi (Chen in drugi, 2022). Le s pomočjo  raziskovanja bomo lahko pripomogli k celostnemu poznavanju in lažjemu svetovanju in  pomoči pri okrevanju zaradi covid-19.

V okviru magistrskih nalog, ki jih pripravljava kot študenta drugostopenjskega študija psihologije na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, pod mentorstvom prof. dr. Anje Podlesek in doc. dr. Katarine Babnik, proučujeva kognitivne in psihosocialne simptome, dejavnike in posledice prebolevanja covida-19. V ta namen izvajava intervjuje z delovno aktivnimi posamezniki v starosti 18 let ali več, ki so po prebolelem covidu-19 zaznavali ali še zaznavajo posledice bolezni na enem ali več področjih delovanja. Intervjuji vključujejo različne vidike okužbe, prebolevanja in posledic prebolevanja covida-19 in dolgotrajnega covida-19. Vsak od naju proučuje specifičen vidik stanja med in po prebolevanju – morebitne težave na področju kognitivnega delovanja in splošnega funkcioniranja. Rezultate raziskav nameravava objaviti v najinih magistrskih nalogah in drugih vrstah znanstvenih objav. Intervjuje izvajava v živo, na vašo željo pa jih lahko izvedemo tudi preko spletne platforme MS Teams. Izbor načina, kraja in termina intervjuja prepuščava udeležencem oz. udeleženkam raziskave. Vsem udeležencem oz. udeleženkam zagotavljava anonimnost preko anonimiziranja odgovorov na vprašanja oz. pripovedi.

K sodelovanju v raziskavi vabiva vse zainteresirane posameznike, ki ste glede na rezultate testiranja ali drugačne potrditve okužbe s SARS-CoV-2 prestajali covid-19 in ste več kot dva meseca od zaključka akutne faze (zaključka izolacije) občutili oz. še vedno občutite vpliv bolezni na vaše vsakodnevno delovanje. Vašo namero sodelovanja v raziskavi pošljite na elektronski naslov: raziskava.dc19@gmail.com.  V elektronskem sporočilu ni treba navajati vašega imena, priimka ali kateregakoli drugega osebnega podatka, če tega ne želite. Dostop do tega elektronskega naslova imava le izvajalca raziskave, ki vas bova preko e-pošte kontaktirala za nadaljnje dogovore glede izvedbe intervjujev. Opravili boste dva okvirno enourna intervjuja, z vsakim od naju posebej.

Hvala vnaprej za vaše sodelovanje!

Lep pozdrav,

Dominik Pogorevc, diplomirani psiholog (UN)

Pika Ranc, diplomirana psihologinja (UN)