𝐎𝐝 𝐨𝐦𝐞𝐣𝐢𝐭𝐞𝐯 𝐝𝐨 𝐩𝐫𝐢𝐥𝐚𝐠𝐨𝐝𝐢𝐭𝐞𝐯 – Vpliv prepričanj pri selekcijskem intervjuju oseb z oviranostjo

Photo by ELEVATE on Pexels.com

Imate v vaši organizaciji zaposleno kakšno osebo z oviranostjo? Ali ste morda z njo opravljali selekcijski intervju? Ali pa vas stik z osebo z oviranostjo čaka v prihodnosti in niste prepričani, kako se do nje primerno vesti? Potem bo današnja objava poučna za vas! V objavi predstavljamo video o tem, kakšna so lahko naša prepričanja o posameznikih z oviranostjo in kako lahko ta vplivajo na izvedbo selekcijskega intervjuja.


Avtorice: Aleksandra Angelsky, Vilma Lampe in Maša Pupaher

Kdo so osebe z oviranostmi?

Med osebe z oviranostmi štejemo paraplegike in tetraplegike, gluhe in naglušne, slepe in slabovidne, gluhoslepe osebe, osebe z duševnimi motnjami in motnjami v duševnemu razvoju, pa tudi starejše, otroke, starše z otroki, ponesrečence …, ki se soočajo z ovirami in zmanjšano dostopnostjo pri vključevanju v družbeno življenje in koriščenje javnih storitev.

Kljub tem oviram pa še vedno lahko učinkovito opravljajo svoje delo. Pri tem potrebujejo le več prilagoditev, s katerimi jim pomagamo ustvariti ustrezne pogoje dela. Zato je prav, da spoštujemo njihovo samostojnost, se do njih ne vedemo pokroviteljsko, jih ne podcenjujemo in se izogibamo uporabi neprimernih izrazov (npr. invalid, pacient). Raje kot na izpostavljanje njihovih oviranosti se osredotočimo na načine, kako lahko prilagodimo delovno okolje njihovim potrebam.

V spodnjem videu boste spoznali še več zmotnih prepričanj, ki se lahko pojavijo v takšni situaciji in primer pravilnega pristopa k intervjuvanju oseb z oviranostmi.