Je moj uspeh posledica sreče ali sposobnosti? – 𝐒𝐢𝐧𝐝𝐫𝐨𝐦 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐚𝐫𝐚𝐧𝐭𝐚 𝐩𝐫𝐢 𝐧𝐨𝐯𝐢𝐡 𝐯𝐨𝐝𝐣𝐚𝐡

Prevzemanje nove pozicije lahko sproži dvom v to, ali smo si to priložnost res zaslužili. Smo napredovali zaradi naših sposobnosti in trdega dela, ali se nam je le posrečilo? V opisani situaciji se pogosto znajdejo novi vodje. Oni so zdaj postali tisti, ki druge – tudi starejše in bolj izkušene od sebe – motivirajo in jih vodijo na poti do doseganja ciljev. V današnji objavi predstavljamo enega izmed izzivov, s katerim se soočajo novi vodje in predlagamo nekaj načinov, kako se z njim spopasti.


Avtorica: Špela Rot

Kaj je sindrom prevaranta?

O sindromu prevaranta (angl. impostor syndrome), smo že pisali v preteklih objavah. Gre za občutek manjvrednosti in nesposobnosti posameznika za opravljanje njegove vloge, čeprav je v resnici dovolj sposoben in vreden. Pri tem ga je tudi strah, da bi mu spodletelo, drugi pa bi odkrili, da ni dovolj sposoben za zasedanje svojega položaja.

Pogosteje se pojavlja pri:

  • tistih, ki so prva generacija višje izobraženih ali uspešnih v družini.
  • predstavnikih manjšin.
  • tistih, ki so nagnjeni k perfekcionizmu.
  • tistih z visoko izraženim nevroticizmom.
  • novincih na nekem področju.
  • tistih, ki s strani bližnjih ali širše družbe doživljajo visok pritisk, da morajo uspeti.
  • zaposlenih v nezdravem delovnem okolju (npr. visoko tekmovalnem).

Postal bom vodja – si to res zaslužim?

Čeprav se sindrom lahko pojavi pri posameznikih v kateremkoli poklicu ali okolju, se v današnji objavi posvečamo novim vodjam. Pri njih so možnosti za sindrom prevaranta posebej velike, saj prevzemajo pomembno vlogo, v kateri najverjetneje še nimajo veliko izkušenj. V kolikor so v preteklosti že vodili skupine, pa zdaj delujejo v novem okolju in vodijo novo skupino ljudi, s katerimi še niso delali na tak način. Na tem mestu se lahko pojavijo vprašanja, kot je “Zakaj so izmed vseh kandidatov izbrali ravno mene?” in “Kako naj vodim zaposlene, ki so veliko bolj izkušeni kot jaz? Mar si ne bi oni bolj zaslužili biti na mojem mestu?”.

Tovrstni dvomi lahko ovirajo vodje pri delu. Kakšne so posledice sindroma prevaranta za proces vodenja in kako lahko te ovire premagamo, pa si lahko ogledate v spodnji infografiki.