RAZUMEVANJE GENERACIJE Z V DELOVNEM KONTEKSTU: Kako se delodajalci učinkovito pripravijo na “GEN Z” zaposlene

Photo by Polina Tankilevitch on Pexels.com

Generacija Z, prihajajoča sila na svetovnem trgu dela, se že pripravlja, da prevzame vodilno vlogo, presegajoč milenijce po številu. Njihov vpliv se bo hitro razširil čez različna področja, od delovnega mesta do politike in kulture. S svojim edinstvenim pogledom na kariero in definicijo uspeha, ta generacija spreminja pravila igre.


Avtorica: Tjaša Brulc

Zaradi podjetniške miselnosti in želje po nenehnem učenju, generacija Z ne bo le izzvala tradicionalnih hierarhij, ampak tudi zagovarjala raznolikost, pravičnost in vključenost. Njihov prispevek lahko oblikuje bolj dinamično in napredno delovno okolje, če smo pripravljeni prilagoditi se njihovim potrebam in izkoristiti njihov potencial.

Ta generacija prinaša napredno tehnološko znanje in svežo perspektivo na sodelovanje ter komunikacijo v delovnem okolju, hkrati pa si želi smiselnega dela, ki se prilagaja njihovemu življenjskemu slogu.

Delodajalci se morajo prilagoditi tem novim potrebam z razvojem prožnih programov usposabljanja, spodbujanjem raznolikosti ter mentorstvom generacije Z. Pomembno je tudi, da vzpostavijo privlačne karierne poti ter tesne odnose z univerzami, če želijo izkoristiti polni potencial te inovativne generacije.


Literatura

Sakdiyakorn, M., Golubovskaya, M., in Solnet, D. (2021). Understanding Generation Z through collective consciousness: Impacts for hospitality work and employment. International Journal of Hospitality Management94, 102822.

Gabrielova, K., in Buchko, A. A. (2021). Here comes Generation Z: Millennials as managers. Business Horizons64(4), 489-499.


Vabljeni, da vpišete svoj elektronski naslov in se naročite na naše objave. Tako boste vedno obveščeni, ko bomo objavili nov prispevek.