Naj epidemija ne postane delovna polomija – priročnik za delo od doma

Naslovnica

Avtorice: Katja Gorzetti, Iza Košir in Urška Sajovic

Pandemija koronavirusa je s seboj prinesla mnogo izzivov na vseh področjih naših življenj. Veliko delovnih organizacij je bilo v tem času primoranih zaposlene poslati domov in celoten proces dela prenesti na daljavo. Čeprav se je marsikdo razveselil daljšega spanca ali bolj fleksibilnega urnika, pa je delo od doma prineslo tudi veliko ovir. Komunikacija je otežena, socialni stiki so zaradi epidemije omejeni bolj kot kadarkoli prej, meje med zasebnim in delovnim okoljem se vztrajno brišejo, strah in negotovost, povezana z virusom, pa se selita tudi v delovno okolje. Vse to posameznikom vzbuja veliko stresa in anksioznosti. Zaposleni, ki se ne počutijo dobro (telesno ali psihično), pa tudi ne morejo dobro delati in poročajo o upadu motivacije ter produktivnosti.

Skrb za duševno zdravje je torej v tem času še kako pomembna, a je lahko zaradi finančne krize, težav z organizacijo dela in ukrepov vezanih na telesno zdravje, hitro spregledana. V poplavi bolj ali manj koristnih informacij pa se lahko tudi delodajalci, ki bi svojim zaposlenim radi pomagali, hitro izgubijo. V ta namen smo študentke magistrskega študija psihologije združile moči in pripravile celostni izbor priporočil in nasvetov, vezanih na najbolj pereče problematike, o katerih poročajo zaposleni: upad motivacije in produktivnosti, pomanjkljiva komunikacija in interakcija ter soočanje z negativnimi čustvi in stresom. Priročnik je namenjen vodjem oz. delodajalcem in jim lahko služi kot pomoč pri delu z zaposlenimi na daljavo. Zaposleni pa lahko v njem najdejo marsikateri nasvet za učinkovito spopadanje s stresom in organizacijo dela od doma.

Upamo, da bo v njem vsak bralec našel kakšen uporaben nasvet, ki mu bo olajšal delo in izboljšal počutje v času epidemije ali pa tudi kasneje.

Naslovnica