Zaposleni z demenco: Pozabi na demenco, spomni se name

Photo by cottonbro studio on Pexels.com

Težave z demenco ima vsak peti posameznik, starejši od 80 let, zaradi staranja prebivalstva, pa napovedi pravijo, da se bo v Sloveniji leta 2050 z demenco soočal vsak deseti prebivalec. Čeprav večina posameznikov z demenco ni več delovno aktivnih, se marsikdo sooča z zgodnjimi znaki že med zaposlitvijo. O vplivu vseživljenjskega učenja na zmanjšanje kognitivnega upada smo že pisali, tokrat pa objavo posvečamo načinom, kako lahko zaposleni in delodajalec prilagodita delovno mesto posameznikom z demenco.


Avtorici: Edita Zabukovec in Petra Štibelj

Demenca pomeni izgubo spomina in upad kognitivnih sposobnosti, ki zmoti posameznikovo vsakodnevno funkcioniranje. Med Nekatere izmed znakov tako spadajo pozabljanje, težave pri krajevni in časovni orientacij, izgubljanje stvari, ponavljanje vprašanj, težave pri komuniciranju, zapiranje vase, osebne spremembe in spremembe v čustvovanju.

Pomembno je, da delodajalec prepozna znake demence pri svojih zaposlenih in ustvari podporno delovno okolje, ki je bolj fleksibilno in upošteva specifične potrebe vsakega posameznika.

Priporočljivo je, da se posameznik z delodajalcem pogovori in da se skupaj dogovorita o določenih prilagoditvah dela. Med te lahko sodijo:

  • pisni in verbalni opomniki,
  • delegiranje po ene naloge naenkrat,
  • prilagajanje delovnega časa in
  • delitev večjih nalog v več manjših korakov.

Posamezniku lahko pomaga tudi tišje in bolj urejeno delovno okolje. Le-to naj bo tudi primerno osvetljeno in označeno, da posamezniku omogoča lažjo orientacijo.

Današnji dan bom pozabila, vendar to še ne pomeni, da ni bil pomemben.

Lisa Genova, avtorica romana še vedno Alice

Za več informacij o demenci se lahko obrnete na slovensko združenje za pomoč pri demenci Spominčica ali na slovenski portal eDemenca.

Več informacij pa najdete tudi v videu: https://www.youtube.com/watch?v=XIRh1fEMQr8&ab_channel=PsihologijaLjubljana