Kaj je LinkedIn?

Število uporabnikov spletnih socialnih omrežij narašča. Uporabnikom spletna socialna omrežja nudijo obsežno sredstvo komunikacije in priložnost za mreženje. Poleg tega je v porastu uporaba spletnih socialnih omrežij med kadrovskimi strokovnjaki, ki preko njih oglašujejo prosta delovna mesta ter iščejo informacije o iskalcih zaposlitve na učinkovit in finančno ekonomičen način (Nikolau, 2014).

Mreženje kot način iskanja zaposlitve

V tem kontekstu se najpogosteje omenja profesionalno omrežje LinkedIn, ki iskalcem zaposlitve omogoča, da se predstavijo potencialnim delodajalcem (npr. preko sodelovanja v strokovnih diskusijah, aktivnosti v različnih strokovnih skupinah, sledenja organizacijam, ki jih zanimajo itd.). Mreženje že dolgo časa predstavlja enega izmed najbolj učinkovitih načinov iskanja zaposlitve. Wanberg, Kanfer in Banas (2000; v: Nikolau, 2014) opredeljuje mreženje kot način iskanja zaposlitve, kjer posameznik kontaktira prijatelje, znance in druge ljudi, h katerim je bil iskalec zaposlitve napoten z namenom pridobivanja informacij, vodil ali nasvetov glede iskanja zaposlitve. Večina avtorjev mreženje opredeljuje kot neformalni način iskanja zaposlitve.

Vloga spletnih socialnih omrežij pri iskanju in zaposlovanju kadrov

Bartram (2000; v: Nikolau, 2014) je v prvem sistematičnem pregledu vloge interneta v iskanju in zaposlovanju zaključil, da internet predstavlja podporno orodje.  Anderson (2002; v: Nikolau, 2014)  pa je rabo interneta in druge tehnološke izzive (e-zaposlovanje in spletno testiranje) opredelil kot glavni trend na področju zaposlovanja. Kot smo že omenili raba spletnih socialnih omrežij v kadrovske namene narašča. Nikolau (2014) to pripisuje lažjemu dostopu do informacij, uporabnosti in znižanju stroškov iskanja kadrov. Glede rabe socialnih spletnih omrežij pa obstajajo tudi številni pomisleki, ki se nanašajo predvsem na kršenje zasebnosti ter nepravično diskriminacijo kandidatov.

Kaj je LinkedIn?

LinkedIn je spletno socialno omrežje, kjer se posameznik lahko povezuje s strokovnjaki iz svojega področja, širi svojo socialno mrežo znotraj svoje stroke ali izven nje, naveže stik s kadri v določenem podjetju in ustvarja svoj strokovni ugled na spletu. Med drugim je spletna stran namenjena tudi iskanju zaposlitve, saj predstavlja nekakšen brezčasen zaposlitveni sejem, kjer potencialni delodajalec lahko na enostaven način dobi pregled nad posameznikovim delom, izobrazbo, spretnostmi in podobno (Varni Internet, 2008).

Začetki spletnega omrežja LinkedIn segajo v leto 2002, javno pa je bil objavljen 5. maja 2003. Prvi mesec po javni objavi je imel 4500 članov. Trenutno je na voljo v 20 različnih jezikih: arabski, angleški, kitajski (enostavna in tradicionalna), češki, danski, nizozemski, francoski, nemški, indonezijski, italijanski, japonski, korejski, malajski, norveški, poljski, portugalski, romunski, ruski, španski, švedski, tajski, turški in tagaloški (LinkedIn, 2015).

Zanimivosti (LinkedIn, 2015):

 • Podjetje LinkedIn ima več kot 6800 zaposlenih, ki delujejo v 30 mestih po vsem svetu.
 • Predstavlja največjo profesionalno mrežo na internetu, saj ima več kot 347 milijonov članov v več kot 200 različnih državah.
 • LinkedInu se pridružita več kot dva nova člana na sekundo.
 • Najhitreje rastoča populacija na LinkedInu so študentje in sveži diplomanti – trenutno jih je okrog 39 milijonov.

Poslanstvo LinkedIna je povezati strokovnjake po svetu in tako povečati njihovo produktivnost in uspešnost. Njihove storitve so namenjene spodbujanju ekonomskih priložnosti svojih članov preko srečevanj, izmenjevanja idej ter učenja. Poleg tega so njihove storitve namenjene iskanju poslovnih priložnosti ali dela znotraj mreže (LinkedIn, 2015).

Kratko predstavitev LinkedIna si lahko ogledate v videu (v angleščini):

Kaj je LinkedIn profil?

Na LinkedInu lahko oblikujete svoj profil. Vaš profil vključuje informacije o karierni zgodovini, izobrazbi, interesih in druge vsebine, ki jih želite objaviti.

V svojem profilu lahko urejate naslednje vsebine: ime, naslov, lokacija, panoga, fotografija, kontaktne informacije, povzetek, izkušnje, izobrazba, priporočila, certifikati, tečaji, nagrade, jeziki, organizacije, patenti, publikacije, projekti, spretnosti, rezultati testov, prostovoljske izkušnje in dodatne informacije (npr. rojstni datum, zakonski stan, informacije o možnih načinih kontaktiranja).

LinkedIn (2015) je za oblikovanje profila izdal naslednje smernice:

 • Profil prilagodite ciljni populaciji. Pred oblikovanjem profila razmislite o vaših ciljih uporabe LinkedIna in katero ciljno populacijo želite doseči (npr. novi poslovni partnerji, iskalci zaposlitve).
 • V profil vključite sliko. Prvi vtis je pomemben. Vključitev profesionalne fotografije v profil lahko pritegne pozornost. LinkedIn navaja, da imajo člani z vključeno fotografijo 14-krat več ogledov profila kot tisti, ki slike ne vključijo.
 • Oblikujte udaren naslov: poleg fotografije je naslov prva stvar, ki jo drugi uporabniki vidijo v vašem profilu. To področje izkoristite, da privlačite ciljno populacijo. Vključite fraze in ključne besede, ki jim bodo olajšale postopek, da vas najdejo.
 • Predstavitesvojo strokovno pot. Dodajte povzetek in izkušnje, da predstavite svojo karierno zgodovino. Pri tem pazite, da vključite ključne besede in fraze, ki se nanašajo na vaše najbolj izstopajoče kvalitete in tako povečajte svojo pojavnost v Google in LinkedIn iskalnikih.
 • Pokažite svoje dosedanje delo. Vašim potencialnim poslovnim kontaktom lahko svojo kvaliteto dela predstavite z uporabo bogatih primerov. Vključite povezave do svojega preteklega dela (npr. blog, prezentacije, slike, spletne strani).
 • Naj vaša mreža govori namesto vas. LinkedIn omogoča, da drugi uporabniki potrdijo vaše spretnosti ali pa vas priporočijo (endorsments). Uporabite to funkcijo sebi v prid in povečajte svojo verodostojnost.

linkedin-Profile-1st-Degree-View-copy

Kaj so priporočila (endorsments)?

Ostali uporabniki LinkedIna lahko potrdijo vaše izpostavljene spretnosti in lastnosti ter jih naredijo bolj verodostojne. Gre za preprost in učinkovit način za izgradnjo vaše strokovne blagovne znamke in širjenje vaše mreže. Veliko število priporočil daje kredibilnost vašemu profilu in kaže, da drugi strokovnjaki prepoznajo vaše spretnosti. LinkedIn vam torej omogoča, da drugi potrdijo vaše izpostavljene spretnosti, poleg tega pa lahko vi potrdite spretnosti ostalih uporabnikov v vaši mreži.

LinkedIn-Endorsements

Kako gradim svojo strokovno mrežo? Kaj so povezave 1., 2. in 3. stopnje?

Svojo strokovno mrežo lahko gradite preko povezovanja s strokovnjaki, ki uporabljajo LinkedIn. Poleg tega lahko k pridružitvi Linkedinu povabite svoje znance, ki ga še ne uporabljajo.

Ljudje v vaši LinkedIn mreži se imenujejo povezave. Vaša mreža je sestavljena iz povezav 1., 2. ali 3. stopnje.

 • Povezave 1. stopnje: Uporabniki, s katerimi ste neposredno povezani, ker ste sprejeli njihovo vabilo za povezavo ali pa so oni sprejeli vaše vabilo. Zraven njihovega imena na LinkedInu vidite oznako 1st. Preko LinkedIna jim lahko pošiljate sporočila.
 • Povezave 2. stopnje: Uporabniki, ki so povezani z vašimi povezavami 1. stopnje. Zraven njihovega imena na LinkedInu vidite oznako 2nd. Tem uporabnikom lahko pošljete vabilo ali pa jih kontaktirate preko InMail-a.
 • Povezave 3. stopnje: Uporabniki, ki so povezani z vašimi povezavami 2. stopnje.

LinkedIn-Connections-List

Kaj so LinkedIn skupine?

LinkedIn skupine predstavljajo prostor za strokovnjake na nekem področju s podobnimi interesi. Omogočajo jim, da delijo vsebine, iščejo odgovore, objavijo in si ogledujejo prosta delovna mesta, vzpostavljajo poslovne kontakte in se uveljavijo kot strokovnjaki na svojem področju. LinkedIn vam omogoča iskanje in pridružitev različnim skupinam, lahko pa ustvarite svojo skupino.

Kako mi LinkedIn pomaga pri iskanju zaposlitve?

 • LinkedIn vam omogoča iskanje po objavljenih prostih delovnih mestih.
 • Preko LinkedIna lahko spoznate podjetje, v katerem želite delati – dobite osnovne informacije o podjetju in preko povezovanja gradite mrežo v podjetju.
 • Na LinkedInu lahko vključite funkcijo prejemanja obvestil o novih prostih delovnih mestih, ki se skladajo z vašimi interesi.
 • Na nekatera delovna mesta se lahko prijavite preko LinkedIna.

Imate dodatna vprašanja glede uporabe LinkedIna?

LinkedIn vam omogoča brezplačno udeležbo na spletnih seminarjih, na katerih odgovarjajo na vaša vprašanja. Informacije o seminarjih najdete tukaj (v angleščini).

Nasveti za uporabnike:

Kot pri vseh spletnih socialnih omrežjih, je tudi pri uporabi LinkedIna pomembna previdnost in premišljenost pri objavah. Na spletni strani Varni internet (2008) ponujajo naslednje nasvete glede uporabe LinkedIna:

 1. Pomanjkljiv profil vam ne bo prinesel veliko koristi, zato je dobro, da ga izpopolnite z informacijami o svoji izobrazbi, izkušnjah, dodatnih spretnostih in dodate ključne besede, ki se pogosto povezujejo z vašo stroko, tako da bo potencialni delodajalec med brskanjem po spletu lažje naletel na vaš profil.
 2. Pazite, v katere skupine se včlanite. Vedno pomislite, kakšno sporočilo lahko s članstvom v tej skupini sporočate trenutnemu ali potencialnim delodajalcem.
 3. Ne uporabljajte profila le, ko iščete službo, temveč ga uporabljajte v splošnem za mreženje znotraj svoje profesije. Socialno mrežo boste bolje vzpostavili, če jo gradite sproti in ne le takrat, ko nekaj potrebujete. Vzpostavljajte vezi z osebami, ki jih poznate iz stroke ali osebno.
 4. Pazite na svoje objave – objave naj kažejo vaše dosežke in vaš doprinos k podjetju.
 5. Z odgovarjanjem na vprašanja v sekciji »LinkedIn Answers« si na omrežju ustvarjate določen ugled in postajate poznani. Zato odgovarjajte na vprašanja, ki se tičejo vašega področja in pokažite svoja znanja in izkušnje.
 6. Povabite svoje sodelavce k ustvarjanju profila, saj lahko preko njihovih vezi morda izveste, da so vam mnogi strokovnjaki veliko bližje kot ste mislili.

LinkedIn je uporabno orodje tudi za študente in sveže diplomante. V videu si lahko pogledate, kako poteka pot od študentskih klopi do prve zaposlitve preko LinkedIn-a:

Povezave za tiste, ki želite izvedeti več o tem:

Študentke magistrskega študija psihologije so posnele kratek film z naslovom Družbena omrežja – tvoj novi CV, v katerem lahko izveste več o glavnih smernicah, ki vam bodo pomagale, da se na internetu izkažete za čim boljšega zaposlenega.

Dodatne nasvete lahko najdete tudi v ePriročniku Zavoda RS za zaposlovanje za iskalce zaposlitve: Iskanje zaposlitve s pomočjo interneta.

O tem, kako deluje družabno omrežje LinkedIn in kako ustvariti varen profil lahko izveste tudi v oddaji z naslovom Poti do iskanja službe danes.

V porastu je tudi uporaba Facebooka. O uporabi Facebooka v kadrovske namene si lahko preberete tukaj.

Več o tem si lahko preberete v:

LinkedIn. (2015). LinkedIn Help Center. Dostopno na: https://help.linkedin.com/

Nikolau. (2014). Social Networking Web Sites in Job Search and Employee Recruitment. International Journal of Selection and Assessment, 22(2).

Varni internet. (2008). Kaj je LinkedIn in kako ga uporabljati? Dostopno na: https://www.varniinternet.si/nasveti/nasveti-za-starse/525-kaj-je-linkedin-in-kako-ga-uporabljati

______________________________________________________________________________

20140608_183333-2Tina Zakrajšek

Tina je zaključila magistrski študij psihologije v Ljubljani. Na začetku študija se je zanimala predvsem za klinično psihologijo, v zadnjem času pa jo zanima  predvsem področje psihologije dela in organizacije. Rada se loteva novih izzivov in raziskuje neznano. Rada bere, potuje, spoznava nove ljudi in pridobiva izkušnje na različnih področjih.