Zeleno podjetje z razgledom: Eko turizem Hudičevec

Pod primorskim Nanosom leži, obkrožen s čudovitimi gozdovi, družinski eko turizem Hudičevec. Na Hudičevcu verjamejo v pridelavo visoko kakovostne hrane in odlično oskrbo gosta. Hkrati pa, v sodelovanju z lokalno skupnostjo, stremijo tudi k ohranitvi naravnega okolja in kulturne dediščine. So eni izmed prvih, ki so se odločili za zeleno delovanje svoje kmetije, na področju slovenskega kmetijstva. Imamo jih lahko za zgled dobre prakse na področju ekološkega delovanja organizacij. Vodenje eko turistične kmetije je pred kratkim prevzel 26-letni, vedno nasmejani sin, Matija Simčič, ki že od malih nog pomaga na kmetiji in se trudi še dodatno ozeleniti njihovo delovanje. Bil je tudi moj sogovornik.

  1. Začetki turizma na Hudičevcu segajo v leto 1970, ko so v bližini pričeli z gradnjo primorske avtoceste. Vaši predniki so za delavce uredili prve sobe in jim nudili topel obrok. Lepa gesta je z leti prerasla v poslovno priložnost in tako je vaša kmetija prerasla v turistično. Sčasoma ste se odločili za ekološko kmetovanje oziroma ekološki turizem, s katerim skušate zmanjšati onesnaževanje in pripomorete k varovanju biološke raznolikosti. Kako ste izvedeli za zelena delovna mesta (npr. preko izobraževanj, praks iz tujine,…)?

Naj povem, da prave »spremembe na ekološki način delovanja« pravzaprav ni bilo, kajti že od samega začetka, ko še sploh niso obstajala oziroma bila tako razširjena prehranska dopolnila, razni dodatki, kmetija deluje trajnostno. Kar pomeni tudi, da umetno ne pospešujemo rasti živali za industrijske namene. Lastno čistilno napravo imamo že več kot 20 let, celoten kompleks od leta 2003 ogrevamo s sekanci (biomaso). Tej smeri sledi tudi naša filozofija, da doma vzrejeno meso naših živali v celoti, na različne načine ponudimo našim gostom. Spodbujamo jih k ločevanju odpadkov, gospodarnemu ravnanju z energijo, uporabo brisač, porabo vode, katera je vsekakor ena izmed naših privilegijev, saj se večino leta oskrbujemo z vodo iz lastnega izvira.

Pogled na Nanos s Hudičevca

         2. Kako pa se v praksi kaže »zelenost« vašega podjetja? Ali trenutno potekajo tudi kakšne zelene investicije?

6 let nazaj smo zaključili z večjo investicijo v nastanitveni objekt, ki je primeren za gibalno ovirane osebe. V lanskem letu smo izvedli investicijo v novo, varčnejšo, okolju še bolj prijazno čistilno napravo, saj je bila prva že dotrajana. Pred kratkim smo uredili tudi več kilometrov sprehajalnih poti v okolici kmetije.

       3. V enem izmed prejšnjih intervjujev ste povedali, da zna biti delo velikokrat obremenjujoče. Kako se soočate z obremenitvami in izgorelostjo?

Vsako delo, v katerega vložiš ves svoj čas, znanje,, je delno tudi obremenjujoče. Trudimo se, da je tega čim manj. Stres je vsekakor prisoten, saj strmimo k zadovoljstvu vsakega gosta. Veliko delamo na organizaciji, v kateri se skriva veliko rezerv.

      4. Povedali ste, da je stres vsekakor prisoten, saj vam je zadovoljstvo gosta zelo pomembno. Je to edino, kar vam povzroča stres?

Ni edino, je pa najpomembnejše. Poleg zadovoljstva gostov mi stres občasno povzroča tudi vodenje podjetja, saj sem v tem še nov in se sproti učim.

     5. Katerim vrednotam se trudite pri svojem delu slediti?

Ena je vsekakor trajnost, vsak naš projekt ima daljšo vizijo. Poštenost – le pošteno delo je na dolgi rok nagrajeno. Družina, odnosi, zasebnost ter zavedanje, da ni nič samoumevno.

 Matija Simčič (levo) z bratom Gregorjem

     6. V današnjem času je veliko mladih iskalcev zaposlitve precej okoljsko ozaveščenih oz. si prizadeva za zmanjševanje vpliva na okolje. Med drugim tudi tako, da iščejo okolju prijazne delodajalce. Ali se je kdo od zaposlenih odločil za delo pri vvas ravno zaradi  ekološkega delovanja? Če da, bi mi lahko povedali osebno zgodbo?

Mislim, da bi lahko pritrdil. Naša zgodba, način delovanja in vrednote sta po mojem ključna, da se odločajo za zaposlitev pri nas. Dobra energija ter delati v prijetni klimi, kolektivu je za nas ključnega pomena. Osebne zgodbe pa ne poznam, ker je osebje zaposlil oče, ko je še on vodil kmetijo.

     7. Kadrovski psiholog je usposobljen, da s svojim znanjem privablja in zaposli kandidate z znanji, veščinami in vedenjem, ki se skladajo z okoljskim upravljanjem organizacije, ustvarjanjem zelene blagovne znamke delodajalca, marketingom in izgorelostjo zaposlenih. Ali menite, da lahko psiholog še na kakšen način pripeva k razvoju podjetja oz. področja ekološkega turizma?

Mislim, da lahko psihologi veliko naredijo na področju ozaveščanja vseh ljudi in ne samo vplivajo na iskalce zaposlitve, ampak tudi družbeno, globalno.

Panorama domačije

     8. Trenutno ste zaradi izbruha epidemije virusa zaprti. Kakšne posledice (finančne, psihološke) ima to na Vas?

Življenje ti ponudi različne situacije, take zagotovo ni pričakoval nihče. Vsekakor je bil za nas to velik šok. Sam vidim izjemno priložnost za revizijo delovanja podjetja, za katerega si premalokrat vzamemo čas. Situacija zahteva hitro reakcijo in spremembo poslovnega modela. Finančne posledice so za nas zelo hude. Ne dvomimo pa, da bomo v prihodnosti s pridnim delom uspešno sanirali nastalo situacijo, se iz danega naučili največ, ter bili bolje pripravljeni na morebitno podobno zadevo v prihodnosti.


Avtorica

Moje ime je Iris Baruca in sem študentka magistrskega študija psihologije na UL. Sem radovedna oseba, ki izjemno rada potuje in preizkuša nove reči. V prostem času se rada »zabubim« z dobro knjigo ali spijem kavo s prijatelji. Dolga leta sem bila športnica in tako me še danes zanima svet športne psihologije.