Raznolikost kot glavna prednost podjetja: kako voditi raznolike skupine?

Photo by Kampus Production on Pexels.com

»Bolj raznoliki timi lahko povečajo učinkovitost in produktivnost podjetja ter posledično doseganje ciljev. Omogočajo večjo ustvarjalnost, dvigajo moralo in spodbujajo razumevanje, potrpežljivost in sprejemanje.« O pomembnosti raznolikosti in o tem kako z njo upravljati, smo v preteklosti že pisali. V spodnjem prispevku pa si lahko ogledate več o tem, kaj raznolikost sploh je, kakšne so lastnosti inkluzivne vodje ter kako postati inkluzivni vodja.


Avtorice: Vita Čebulj, Nina Čuruvija, Tia Mavrič, Sara Pavlović

Strpnost, spoštovanje in upoštevanje so tri ključne sestavine, ki se nanašajo na pojem raznolikost in bi jih organizacija morala izkazovati do vsakega posameznika. Raznolikost v podjetju je namreč nujni sestavni del splošne strategije podjetja, saj predstavlja vir napredka in tudi temelj pravičnejše družbe. Pomembno je, da je vodja tovrstnega tima inkluziven, kar se kaže v šestih glavnih lastnostih. Inkluzivne vodje so opazno predane, ponižne, radovedne, kulturno inteligentne, sodelovalne in se zavedajo svojih pristranskosti ter pazijo, da le-te ne vplivajo na njihovo obravnavo sodelavcev. Pomembno je, da se vsaka vodja zave svojih močnih in šibkih točk, kar lahko stori s pridobivanjem redne povratne informacije s strani zaposlenih.

V kolikor vas zanima več o raznolikost, o lastnostih inkluzivne vodje in o vodilih, kako tudi sami strmeti k večji inkluzivnosti v svoji organizaciji, vas vabimo k ogledu informativnega videa na to temo.