Ni zaposlitve, ustvarimo jo sami – Startup

Piše: Simona Klančnik

V današnjem času, ko se veliko govori o brezposelnosti, je morda prava priložnost, da omenimo, da si lahko delovno mesto ustvarimo tudi sami. Tako ne iščemo delovnega mesta, ampak si poiščemo, organiziramo delo.

Mlada, na novoustanovljena, zagonska podjetja, ki danes niso več tako redka, se pojavljajo pod oznako Startup podjetja. Startup podjetje je torej zagonsko podjetje, ki ga ustanovijo ljudje, ki želijo spreminjati svet, oziroma stvari okoli sebe. Vsem tem ljudem je skupno to, da verjamejo v svojo idejo in okoli sebe zberejo ljudi s podobnimi nazori (Kordiš, 2011).  V zadnjem času je veliko startup podjetij, ki se ukvarjajo z novimi tehnologijami, ki so trenutno v trendu – splet, geolokacije, mobilne aplikacije. Vendar delovanje Startup ni omejeno s to kategorijo – v Sloveniji so odlični startupi na področju biologije, kemije, izdelave pametnih stikal… (Kordiš, 2011).

Želeli smo vami ponuditi informacije o podjetniških začetkih s prve roke, zato smo naredili intervju z ustanoviteljem startup podjetja Adstar, ki se ukvarja s spletnim oglaševanjem, Juretom Knehtlom.

Zakaj ste se odločili za lastno podjetniško pot?

Že od nekdaj sem si želel imeti svobodo pri deluDSC_0126. S tem mislim, da lahko sprejemaš odločitve, hodiš na sestanke, se dogovarjaš direktno s strankami in si odvisen od svojih rezultatov. Ključno obdobje je bilo na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, kjer nas je ogromno mladih nadobudnežev prišlo na faks z mislijo, da bomo odkrili  kaj nas v resnici v življenju zanima, v čem smo dobri in pridobitev praktičnih znanj za poklic. Na žalost pa smo večino časa poslušali, da nas je preveč, ni dovolj služb in da bomo po vsej verjetnosti vsaj 1 leto brezposelni. Takrat sem doživel preklop, da si bom moral delo ustvariti sam in se začel spoznavati s praktičnimi znanji: dogodki, seminarji, knjige, pogovori s podjetniki in poslovna praksa.

Kako ste začeli z ustvarjanjem startup podjetja?

Začel sem tako, da sem dal odpoved v službi in začel iskati svoje lastne stranke. Najprej sem se obrnil na svoje kontakte in se povezal s prijateljema, ki sta imela primerna znanja, da lahko začnemo s poslovanjem, tako je nastalo novo start up podjetje.

Kako bi opisali vaše začetke na samostojni podjetniški poti?

Vsak začetek je težak, še posebej če si mlad podjetnik, ki ga nihče ne pozna in se mora podati na lov za nove stranke. Z ekipo smo dosegli veliko padcev in zavračanj, naj si bo to preko telefona, sestankov in pri sodelovanju. Naredili smo ogromno začetniških napak, ki so prinesle veliko slabe volje, vendar nismo odnehali. Z željo po uspehu smo nabrali prve stranke in jim naredili dobre rezultate. Dosežki pri povečanju prodaje in reference iz tujine, so nam pomagale, da smo preživeli prve mesece in od takrat naprej gredo stvari samo navzgor. Pred enim tednom smo se ravno selili v novo pisarno.

Kakšne so prednosti start up podjetništva in lastnega podjetja na sploh?

Svoboda.  Glavna prednost tega je, da si odgovoren za svoje delo, poslovne rezultate in napredek podjetja. Lahko si izbereš kaj bi rad počel in raziskuješ v čem si res dober. Menim, da osebnostno in poslovno rasteš vsaj štiri krat hitreje kot če bi delal za nekoga ali bral teorijo. Druga stvar je ekipa. Na začetku sam formiraš ekipo, s katero boš sodeloval in to je eden glavnih razlogov, da lahko ostaneš motiviran iz dneva v dan. Učenje, načrtovanje, druženje, motiviranje in dopolnjevanje so glavne karakteristike, ki po mojem mnenju določajo odličen tim. Svojo ekipo ne bi zamenjal za nič na svetu in to je ključ do skupne rasti in prodiranje na trg. Še ena prednost, ki bi jo veljalo omeniti je, da je start-up svet ena zelo veliko odprta skupnost, kjer se dogaja odlična komunikacija, veliko je sodelovanja med podjetji in od drugih lahko dobiš zelo koristne nasvete, ki ti preprečijo slabo porabo sredstev. Tvoje delo postane način življenja, ker te to zanima in imaš rad kar delaš…

Kam se lahko startup podjetje obrne na pomoč, če se kaj zalomi?

Obstaja veliko svetovalcev, inkubatorjev, VEM točk, ipd. vendar sem sam mnenja, da lahko najboljše nasvete dobiš od ljudi, ki se dejansko že nekaj časa ukvarjajo s tem. Tu ne smemo pozabiti spremljanje spletnih strani in blogov, da smo na tekočem z dogajanjem na področjih, ki so povezana z našim poslom.

S katerimi izzivi se je spopadalo vaše startup podjetje?

Po mojem mnenju, je bil glavni izziv, kako biti odgovoren za celotno podjetje in skrbeti za rast. Ker sam nisem imel izkušenj iz tega področja, je bil to naš največji izziv. Drug glavni problem, ki smo ga imeli je gotovo pridobivanje strank. Klicanje po telefonu, sestanki in neuspešni dogovori so nas velikokrat spravili na tla, vendar smo s sodelovanjem, učenjem iz napak in neprestanem iskanju predlogov našli pravi način. Tretja izziv ali priložnost predstavlja dejstvo, da smo bili čisto novi na trgu, nihče nas ni poznal. Konkurenca na tem področju pa zagotovo obstaja. To smo izkoristili, saj smo jo analizirali in strankam ponudili drugačno storitev, ki je temeljila na rezultatih in provizijskem sodelovanju pri povečanju prodaje. To je bila zagotovo prava poteza na naši poti.

Kaj bi svetovali vsem mladim, ki se odločajo za lastno podjetniško kariero, a si morda še ne upaj narediti prvega koraka?

Ne čakajte, da bo pravi čas za začetek, nikoli ne bo popolni čas, da začnete svoj posel. Začnite z majhnim, ne potrebujete veliko denarja, poznanstev ali prostora, da se lotite stvari, v katerih verjamete, da ste dobri in si jih želite početi. Pogosto se mladi ne upajo narediti prvega koraka, ker slišijo toliko negativnih komentarjev in dvomov, da preprosto nimajo motivacije, da bi začeli. Tudi sam sem bil v tem položaju… Svetujem, da si vzamete čas in razmislite kaj si v resnici res želite počet in če je to lastna podjetniška pot, potem ignorirajte vse ostale in vedno sledite svojim sanjam!

Kot je moč razbrati iz intervjuja, se nam pred samozaposlitvijo lahko pojavijo različna vprašanja, o katerih je koristno dobro premisli. Kaj vse je treba upoštevati, preden se za to odločimo, med katerimi možnostmi samozaposlitve lahko izbiramo? In kaj storiti pozneje, če samozaposlitev ne izpolni naših pričakovanj? S klikom na povezavo si lahko ogledate oddajo z naslovom Ko je samozaposlitev edina rešitev.  Še več nasvetov in opozorili najdete na tej povezavi. Mlada zagonska podjetja pa lahko veliko odgovorov na zastavljena vprašanja poiščejo tudi na portalu Mladi podjetnik. Tu, na enem mestu, lahko najdemo najnovejše novice, nasvete, dogodke na tem področju, zgodbe izkušnje mladih podjetnikov in še in še.

Ko so odgovorjena vsa vprašanja in ste uspešno zagnali Startup podjetje, se lahko prijavite na tekmovanje, ki spodbuja razvoj startup podjetij in prispeva k širjenju pozitivne podjetniške kulture v Sloveniji.  Za konec vam zaželimo še veliko pravih idej in uspehov, če ste pred vstopom ali na začetku lastne podjetniške poti!

VIR

Kordiš, R. (2011). Kaj je startup? Dnevnik. Pridobljeno, 4.11.2015, na https://www.dnevnik.si/1042496728