Dragi Božiček, želim si vodjo!

Dragi Božiček!

V letošnjem letu sem bila pri delu zagnana, usmerjena k uresničevanju zastavljenih ciljev, dostopna za študente, vsa predavanja sem po dveh letih ponovno osvežila, izpeljala sem zanimiv znanstveni projekt, s študenti smo izdali knjigo, ki je med slovenskimi bralci naletela na dober odziv.

Tako, leto 2017 se končuje in nimam veliko želja. Morda le zdravja in sposobnosti odklopiti – občasno odklopiti od delovnih obveznosti in pogosteje odklopiti od mobilnega telefona, ki v zadnjem času kar preveč posega v načrtovanje mojega vsakdana.

No, ker pa vem, da znaš prisluhniti našim željam, bi te prosila za darilo, ki se ga ne da kupiti tudi na Amazonu sem ga iskala, pa ga iskalnik ne najde –, a bi ga bila vesela večina delovnih in pregovorno pridnih Slovencev. Darilo bi bilo prav prijetna popestritev tako za mlajše kot starejše zaposlene, zato upam, da mi boš prisluhnil.

Prosim, naj leto 2018 prinese čim več šefov, ki bodo takšni, kot ti bom poskušala napisati v nadaljevanju. Saj je “le” devet točk, zato upam, da ne boš imel prevelikih težav z magičnim mešanjem človeških vrlin in vrednot. Takole sem si predstavljala šefa, ki bi ga bil vesel prav vsak izmed nas:

  1. Izkazuje mi pozornost, posluša, je občutljiv in dostopen za moje potrebe po razvoju in strokovni rasti.
  2. Komunicira s čustveno obarvanimi sporočili (npr. vesel sem tvojega dosežka, razočaran sem nad komunikacijo pri tem sestanku, jezen sem na napako, ki sem jo včeraj naredil pri pogajanjih).
  3. Postavlja mi realistične izzive in vzpodbuja zaupanje v lastne sposobnosti, da bom to dosegla.
  4. Razvija mojo samostojnost, motivacijo in iniciativnost; oblikuje občutek identitete, vrednosti in kompetentnosti, tako na nivoju posameznika kot skupine.
  5. Postavlja cilje in standarde kakovostnega dela, toda ne kritizira, ne presoja in ne kaže agresivnosti.
  6. Ustvarja možnosti za pridobivanje izkušenj in vzpodbuja uspeh; zagotavlja intelektualno stimulacijo in razmišljanje ter razvija mojo ustvarjalnost.
  7. Vzpodbuja občutke lastne vrednosti, kompetentnosti, neodvisnosti, notranje motivacije, ter krepi pripravljenost vlagati dodatne napore za doživljanje uspeha. Omogoča mi, da pri delu uporabljam vse lastne in organizacijske potenciale.
  8. Uživa popolno zaupanje in spoštovanje ter ustvarja občutek občudovanja in ponosa, če si v njegovi bližini.
  9. Razvija nove transformacijske vodje, ki ga lahko v prihodnosti tudi nadomestijo.

Hvala že vnaprej za uresničitev te skromne želje!
In seveda tudi tebi čim bolj ODKLOPLJENO leto 2018!

Eva