Hygge ali kako prenesti dansko umetnost srečnega življenja na delovno mesto

Avtorica: Petra Jamnik

Hygge je beseda, ki je v Oxfordovem angleškem slovarju opredeljena kot “kakovost udobja in prijetnosti, ki ustvarja občutek zadovoljstva ali dobrega počutja”. Sam koncept prihaja iz Danske, a se je v zadnjih letih razširil tudi drugod po svetu. Občutek lahko najdete tako, da se vprašate, kje in s kom se počutite najbolj domače, katere so vaše navade in obredi, ki vas najbolj sprostijo, in kaj potrebujete, da vam je udobno. Danci menijo, da ta občutek predstavlja recept za srečo in morda prav zato veljajo za enega najsrečnejših narodov na svetu. Ta odnos domačnosti je enostavno ohraniti, ko ste doma na kavču, srkate topel čaj in se sladkate s sveže pečenimi piškoti. A kaj če bi lahko nekaj takšne atmosfere vnesli tudi na delovno mesto?


Na delu preživimo velik del našega življenja, zato bi to bilo smiselno. Danski raziskovalec sreče in avtor knjige ‘Hygge‘, Meik Wiking, pa meni, da to pripomore tudi k produktivnosti. Če želi biti podjetje uspešno in konkurenčno, mora poskrbeti za zadovoljstvo zaposlenih in dobre delovne razmere, pravi. Čeprav na srečo vpliva veliko dejavnikov (npr. odnosi s sodelavci, nadrejenim, raven avtonomije, kaj, kdaj in kako delamo itd.) pa ni razloga, zakaj ne bi z nekaj preprostimi koraki tudi na delovnem mestu vadili ta del danske drže in si polepšali delovne urice. Tukaj je le nekaj predlogov, kako v naša profesionalna okolja vnesti malce več topline in tovarištva.

Pojem “Hygge” prihaja iz Danske, a se je  v zadnjih letih razširil tudi drugod po svetu.
Slika: Pexels.com

1. Prinesite skodelico od doma

Še posebej v zimskih mesecih je srkanje tople pijače lahko izjemno prijetno.  Če pijete iz svoje najljubše skodelice, je kot da bi imeli košček doma s seboj na delu. Med delovnikom se ne bojte občasno vstati ter si s kolegom privoščiti skodelico kave in se pogovoriti o temah, ki niso povezane le z službenimi obveznostmi.

2. Naredite sproščujoč delovni seznam predvajanja glasbe

Glasba dela čudeže za um. Če vas med delom ne moti, si sestavite seznam predvajanja z optimističnimi, a pomirjujočimi melodijami, kot so akustične pesmi, ki vas lahko popeljejo skozi delovni dan. 

3. Preživite kosilo zunaj ali si vzemite čas, da se sprostite

Ko si vzamete odmor za kosilo, si dejansko oddahnete. Med jedjo ne preverjajte e-pošte, ne načrtujte svojih naslednjih nalog ali buljite v računalnik. Če je zunaj lepo, si privoščite sprehod na svežem zraku. Odvisno od tega kje delate, se lahko sprehodite do najbližjega lokala ali uživate v kosilu v parku. Kakor koli že, počitek na prostem in raziskovanje okolice vam lahko dvigne razpoloženje.

4. Okrasite mizo ali delovni prostor 

Vašo pisarno poskušajte okrasiti s kakšnim osebnim predmetom, npr. s sliko vaše družine, s šopkom tulipanov, ki ste jih kupili na tržnici, najljubšimi skodelicami čaja ali starimi knjigami. Za sijaj in ambient lahko morda prižgete svečko (če je to dovoljeno) ali pa prinesete majhno svetilko, ki bo ublažila sij fluorescentne svetlobe. Prav tako se lahko v vaši pisarni počutite bolj domače z udobnim stolom ali umetniškimi deli. Ne bojte se odstopati od norme (seveda v okviru politike vašega podjetja). Spremenite vaš delovni prostor v udobno, posebno zatočišče, kjer boste počutili navdahnjene in produktivne. 

5. Pripravite skupno kosilo ali malico s sodelavci 

Obstaja kakšen boljši način za uživanje v domačih jedeh, kot s svojimi službenimi prijatelji, ko lahko drug drugega preizkušate v svojih kuharskih sposobnostih? Po besedah ​​Jessice Joelle Alexander, soavtorice knjige “The Danish Way of Parenting” in soustvarjalke bloga “The Danish Way”, so prijateljska druženja s hrano kraj, kjer se lahko povežete in uživate v skupnih trenutkih.

6. Naključno ravnajte prijazno do svojih sodelavcev

Ne gre za to, da v pisarno prinesete škatlo krofov. Že preprost kompliment sodelavcu in malce prijaznosti lahko nekomu polepša dan. Poleg tega socialna podpora pomaga obvladovati stres. Biti ranljiv z nekom omogoča porazdelitev stresa ter nam pomaga, da nekaj teže odstranimo s svojih ramen.

7. Praznujte dogodek

To so lahko počitnice,  dosežek vaše ekipe, dokončanje naloge v roku, osvojitev nagrade, kar koli. Okrasite svoj delovni prostor na veliko noč, noč čarovnic, božič! Morda lahko med oddelki tekmujete za najlepše okrašeno pisarno ter na ta način krepite sodelovalno vzdušje in povezanost.

Kot ste videli, pri Hyggu ne gre za materialne stvari, temveč za občutek. Nikoli ni prepozno, da ostre robove pisarne popestrite z nekaj mehkobe in domačnosti. Kako pa vi skrbite za svoje ugodje na delovnem mestu?


O avtorici: Petra Jamnik je študentka magistrskega študija psihologije. Po nekaj letnem delu v tujini na področju socialnega dela z ranljivimi skupinami in izobraževanja iz eksistencialne psihoterapije se je vrnila domov, da zaključi magistrski študij psihologije. Poleg tega trenutno opravlja še študij iz gestalt psihoterapije ter opravlja prakso iz terapevtskega dela v okviru dveh nevladnih organizacij v Angliji. Njena profesionalna strast je vse, kar je povezano s psihoterapijo, v prostem času pa uživa v naravi, plesu, gledališču in učenju tujih jezikov.