Moj dopust, prihajam

Piše: Eva Boštjančič 

“Med dopustom veliko poležavam, malo berem, včasih grem v vedno premrzlo morje, kuham svež morski ulov za mojo družino in se ob večerih sprehajam v kakšnem obmorskem mestu.”

Tale zapis pišem ob desetih zvečer in če analiziram današnji dan, sem ob računalniškem ekranu in prebiranju znanstvene literature preživela danes nekaj več kot deset ur. Ja, utrujena sem, tako od intenzivnega zaključka poletnega semestra na fakulteti, kot tudi od obveznosti, ki jih imam kot mama treh šoloobveznih otrok tekom leta. Še tri delovne tedne moram zdržati, potem pa bom lahko popolnoma odklopila. A pred tem je moj seznam TO-DO še dolg; med drugim moram popraviti dva znanstvena članka, napisati enega strokovnega, pripraviti vsebino septembrskega predavanja, prebrati debelo knjigo in napisati njeno recenzijo ter se lotiti statistične analize sveže zbranih podatkov o osebnostnih lastnostnih in podjetniški naravnanosti slovenskih eko kmetovalcev. Uf!

Kaj je dopust? Definicija dopusta je lahko formalna ali pa zelo subjektivna, a skupno jima je, da gre za relativno dolgo in zvezno obdobje brez dela. Pri preživljanju dopusta je pomembno, da si vzamemo oddih od vsakodnevnega dela in delovnih obremenitev. Rezultati sodobnih raziskav kažejo, da sprostitev ob koncu tedna ne zadostuje. Praksa kaže, tako moja kot od mojih prijateljev in znancev, da smo ob petkovih večerih tako izčrpani, da zvečer ‘prezgodaj’ zaspimo. Sobota je namenjena okrevanju, nedeljsko dopoldne vse prehitro mine, zvečer pa že občutimo neko nelagodje in napetost pred novimi izzivi, ki nas čakajo v našem koledarju za začetek novega tedna.

Zato si bom letos spet vzela štirinajst dni poletnega dopusta – to bo čas, ko je moj urnik popolnoma prazen, ko se zbudim, ko se pač zbudim in hodim spat (včasih) tudi večkrat na dan. Na morju ali potovanjih se družim le z ljudmi, ki si jih sama izbiram in v družbi katerih se prijetno počutim, sem sproščena. Pozitivna čustva, ki jih doživljamo npr. ob druženju s prijatelji, ob adrenalinskih pustolovščinah, ob odkrivanju zgodovinskih mest, pospešijo kardiovaskularno okrevanje po stresu in nam pomagajo tudi kasneje, po vrnitvi z dopusta na delovno mesto, da se lažje in bolj učinkovito soočamo z večjimi psihičnimi in fizičnimi obremenitvami.

Med dopustom veliko poležavam, malo berem, včasih grem v vedno premrzlo morje, kuham svež morski ulov za mojo družino in se ob večerih sprehajam v kakšnem obmorskem mestu. Skratka, dobro je, da se na dopustu ukvarjamo z aktivnostmi, ki nam ustrezajo in jih radi počnemo. Moj bo letos bolj pasiven, čeprav raziskave kažejo, da aktivna oblika dopusta pozitivneje vpliva na zdravje in splošno dobro počutje zaposlenega.

Ker med letom berem predvsem strokovno literaturo, si že zdaj delam seznam knjig, ki bi jih rada prebrala, ko bo čas za oddih, kar tako, za svojo dušo in pa za boljše informiranje o področjih, ki niso neposredno povezana s psihologijo dela. In če se slučajno zgodi, da me med dopustom preseneti kakšna delovna obveznost, potem si dan organiziram tako, da jo opravim čim prej in predvsem takrat, ko ustreza meni.

Želim si, da bom novo študijsko leto začela spočita, polna energije in novih idej. Koliko časa bo trajal učinek mojih dni preživetih na morju? Raziskave kažejo, da bo učinek kratkotrajen in bo zbledel že konec prvega ali (če bodo dopust res aktiven in poln pozitivnih dogodkov) drugega delovnega tedna.

 No, pa bom septembra začela načrtovati zimski dopust, kajne?

______________________________________________________________________________

Zanimivo in koristno razmišljanje o dopustu z vidika znanosti – Ian Cole, TEDx Talk