Proaktivnost je nova črna!

Piše: Lea Likar

V trendu je biti v trendu. So trendi, ki so večni, kot je večno trendovska črna. Spet drugi se vračajo, kot so se vrnile hlače na zvonec. Nekateri trendi pa so pozabljeni, še preden so si ta naziv zaslužili. V trendu je biti provokativen. V trendu je biti proaktiven. Vendar pa to ni zapis o trendih, to je zapis o proaktivnosti pri delu! Imam vašo pozornost? Gremo dalje!

Termin proaktivnost sta leta 1933 prva uporabila Paul Whiteley in Gerald Blankfort.  Gre za način, kako se posameznik odziva. Proaktivno oz. vzgibno vedenje je povzročanje premikov in ne čakanje v svoji coni ugodja, da se kaj zgodi samo od sebe. Proaktivne osebe večino svoje energije in časa namenijo zadevam, na katere imajo vpliv – lastnim mislim, čustvom in neposrednemu delovanju. Tako vedenje je racionalno in veliko bolj konstruktivno od reaktivnega oz. odzivnega. Reaktivno se do določene mere na situacije odzivamo vsi ljudje, a je pomembno tako vedenje ozavestiti, da ne postanemo odvisni od lastnih podzavestnih vzorcev odzivanja, ki smo jih privzeli skozi primarno in sekundarno socializacijo. Dandanes se na sodobnih delovnih mestih od zaposlenega ne pričakuje samo, da se bo prilagodil spremembam v njihovem okolju, ampak tudi, da bo sposoben planiranja in priprave na potencialne težave, ki pri delu lahko nastopijo.

Sedaj, ko vsi okvirno poznamo koncept, lahko odložim teorijo in preidem na plastični prikaz. Zase ocenjujem, da se pri stvareh, ki mi veliko pomenijo, vedem precej proaktivno. Ena od pomembnih stvari, ki me čaka po prihajajočem zaključku študija, bo vsekakor iskanje zaposlitve. Ne bi se rada pridružila nepreglednemu številu mladih z diplomo v žepu, ki od doma zdolgočaseno pošiljajo ogromno število po obrazcu napisanih CV-jev in prošenj, v gorečem upanju na pozitiven odgovor ali vsaj na povabilo na razgovor. Glede na to, da spremljam trende, bom po svojih najboljših močeh poskusila slediti tudi trendu proaktivnosti. Plan je naslednji:

  1. Izberi organizacijo, v kateri bi želela delati.
  2. Preštudiraj vizijo izbrane organizacije, vlogo ključnih zaposlenih ter delovne naloge želene delovne pozicije.
  3. Svoj že napisan CV prilagodi tako, da bo za organizacijo zanimiv. Izpostavi kompetence, ki jih iščejo. Dodaj še motivacijsko pismo!
  4. Ko te povabijo na razgovor (na razgovor me seveda povabijo, ker je to popoln plan, ki predvideva tudi popolne okoliščine), imej pripravljene argumente, kaj bodo s tem, da te zaposlijo, pridobili.

Naj nadaljujem svoj fantazijski sprehod po lastni prihodnosti. Na delovnem mestu me bodo zasuli z delom, a se bom pridružila skupini maskimalno učinkovitih posameznikov in ne deloholikom. Razlika med prvimi in drugimi je, da učinkoviti posamezniki dajo od sebe 100% ob pravem času, medtem, ko deloholiki dajejo ves čas od sebe 110%. Ne bom vedno kronično zaposlena, ne glede na to, če bom pri svojem delu učinkovita ali ne, ampak bom pozorna na ključne naloge, s svojim delovanjem in iniciativnim pristopom pa bom pripomogla k uspešnosti delovnega tima, oddelka, celotne organizacije. Če vam je plan všeč, vam ga posodim in vam zaželim vso srečo!

Naj se vrnem k trendom in črni barvi. Kljub temu, da je črna večna, se včasih zgodi, da v nekaterih situacijah ni najbolj primerna izbira. Če na primer na poroko pridemo oblečeni v črno obleko, lahko to nekoga zmoti v isti meri, kot če se v delovnem timu neprestano izpostavljamo ter z novimi rešitvami in lastno (preveliko) angažiranostjo, ogrožamo pozicijo ostalih sodelavcev. Eden od načinov je ta, da zaradi naše opazno višje učinkovitosti, vodja  še ostalim naloži dodatne delovne naloge, ali pa se zaradi naših egoističnih nagnjenj in močne želje po napredku zatresejo stoli nadrejenih.

Pomembna je zdrava mera vsega. Tako kot pri sledenju trendom, je enako tudi s proaktivnim vedenjem. Ocenjujem, da ga je bilo za danes dovolj. Namesto črne bom oblekla rdečo ter se čisto reaktivno predala izbiri kino predstave z metom kovanca.

_________________________________________________________

lea likarLea Likar

Lea je študentka magistrskega študija psihologije na Univerzi v Ljubljani, pevka in glasbena navdušenka. Na »turbo pogon« in sveže zaljubljena v tango.