Bo robot prevzel vaše delo?

Piše: Simona Klančnik

Živimo v svetu, ki se hitro in nenehno spreminja. Največ sprememb je najverjetneje moč opaziti na področju tehnologije. Z razvojem le-te smo si mnoga področja življenja popestrili, spremenili in tudi olajšali. Težko si predstavljamo življenje brez telefonov, televizij, avtomobilov, pralnih strojev in podobnih inovacij. Pa se lahko zgodi, da nam tehnologija ne bo v pomoč samo pri manj ljubih opravilih, ampak bo prevzela tudi opravljanje naših poklicev?

Roboti_13Podobno vprašanje so si zastavili tudi na Univerzi v Oxfordu (Osburne in Frey, 2015). Avtorja raziskave sta za vsak poklic preučila ključne sposobnosti, ki jih potrebuje tisti, ki ga opravlja. Nato pa sta izračunala verjetnost, da kombinacija teh sposobnosti postane avtomatizirana v prihodnjih 20-ih letih. Ravno avtomatizacija predstavlja tveganje, da delo namesto ljudi lahko opravijo roboti. Po njihovih raziskavah je ogroženih približno 35 % trenutnih poklicev v Veliki Britaniji.

Bi radi izvedeli, če se je na spisku ogroženih poklicev znašel tudi vaš? Preprosto. Kliknite na tole povezavo in v okence vpišite vaš poklic.

Se moramo zaradi tega bati kaj bo prinesla prihodnost? Kljub temu, da se danes v medijih večkrat pojavljajo roboti in podobna tehnologija v vlogi uničevalcev nekateri raziskovalci menijo, da moramo na njih gledati bolj pozitivno (Kelly, 2013; povzeto po Medal, 2015). Kajti tudi v preteklosti so se že zgodile tehnološke revolucije, ki so popolnoma spremenile svet. Prav tako so takrat ljudje izgubili svoje službe in jih je na delovnem mestu nadomestila sodobna tehnologija. Vendar pa so se ravno zaradi tega odprle nove možnosti za zaposlovanje in tudi za nove poklice, ki si jih prej niso mogli niti zamisliti. Najpomembneje je, da ozavestimo kaj lahko bolje naredimo ljudje in kaj roboti ter na katerem nivoju lahko pričakujemo najbolj optimalno sodelovanje. Če bomo znali na ta vprašanja dobro odgovoriti se lahko nove tehnologije celo veselimo. Na prvi in drugi povezavi lahko najdete še nekaj argumentov, ki kažejo na to, da so skrbi odveč.

Viri:

*Stylianou, N., Nurse, T., Fletcher, G., Fewster, A., Bangay, R. in Walton, J. (2015). Will a robot take your job? BBC New, Tehnology. Pridobljeno, 10.10.2015, na: http://www.bbc.com/news/technology-34066941.

*Medal, A. (2015). Robots: Breaking Our Chains. Linked In. Pridobljeno, 10.10.2015, na: https://www.linkedin.com/pulse/20140922153956-25909192-robots-breaking-our-chains