Kako resnično odklopiti delo med dopustom?

Piše: Simona Klančnik

holidayUsklajevanje dela in družine je napor, stres, s katerim se srečuje veliko ljudi.

Žongliranje z zahtevami družine, prijateljev ter z zahtevami dela pa lahko postane izredno zahtevno v času dopusta- še posebej, če ne znamo utišati motilcev iz delovnega mesta.  Tako lahko klic sodelavca med dopustovanjem postane tako velika obremenitev, da je ne moremo ignorirati in nanjo pozabiti, temveč se moramo oglasiti, čeprav nas sodelavec v resnici sploh ne potrebuje tako nujno.

Kaj pa lahko storimo, da zagotovimo tako delu kot družini potrebno skrb in pozornost, sebi pa nekoliko manj stresa med dopustovanjem? Ponujamo 5 nasvetov, ki vam pri tem lahko pomagajo:

  1. OBVESTITE SODELAVCE, DA ODHAJATE NA DOPUST

Pustite sporočilo, o vašem odhodu z delovnega mesta, nekaj dni preden dejansko odidete.  V sporočilu sodelavcem in strankam povejte od kdaj in za koliko časa boste odsotni, da takrat ne boste mogli odgovarjati na klice in e-maill sporočila. Prav tako zabeležite tudi datum, ko se vrnete nazaj na delovno mesto in bodo lahko ponovno računali na vas.

  1. BODITE TISTI ČAS, KO STE ODSOTNI Z DELA , DEJANSKO ODSOTNI

Med dopustom, tudi, če ste ostali doma in niste odšli daleč stran, ne odhajate v pisarno oziroma na delovno mesto. Nikar ne načrtujte obveznosti, ki so ”slučajno” na poti do vaše službe, kajti hitro se boste znašli pred skušnjavo, da samo malo pozdravite sodelavce in z njimi pokramljate. Verjemite družina bo to znala ceniti, še posebej, če ste po navadi v službi cele dneve.

  1. USTVARITE AVTOMATSKO SPOROČILO

Ustvarite avtomatsko sporočilo (auto responder), ki bo ljudem sporočilo, za koliko časa ste odsotni in tudi na koga, se v tem času lahko obrnejo, če bi potrebovali pomoč. Prav tako lahko v tem mailu sporočite tudi, kdaj boste vi odgovorili na določen mail, sporočilo ali klic in kako vas lahko kontaktirajo v nujnih primerih, če se vam to zdi potrebno. Če se odločite, da boste odgovarjali na službene zadeve tekom dopusta pa vam predlagamo, da si vsak dan vzamete določeno uro, ki jo namenite temu in te aktivnosti ne razpotegnete preko celotnega dneva.

  1. ODSTRANITE SKUŠNJAVE

Največ lahko storite sami, da se izognete skušnjavam, ki vam kradejo dragocene počitnice. Prvi korak na tej poti je, da utišate in izklopite vsa opozorila, ki bi vas ”priganjala” k delu, na svoji mobilni napravi. Ponovno jih vklopite po dopustu in poskrbite, da boste takrat o vseh stvareh pravočasno obveščeni, a nikar si ne otežujte s tem tudi svojega dopusta.

  1. UPOŠTEVAJTE IN CENITE ČAS ZA DRUŽINO, PRIJATELJE

Izključite pametne telefone in jih odložite na mesto, ki ni na dosegu roke, vsaj med obroki, če ne gre drugače. Ravno tako kot načrtujete čas za delovne obveznosti med dopustom, načrtujte tudi čas, ko boste odložili vse naprave in se 100% posvetili samo družini ter prijateljem. Predlagamo vam, da enako svetujete tudi možu/ženi, otrokom in prijateljem, kajti le tako bo skupen čas kvalitetno preživet .

Z uporabo teh namigov ste pripravljeni na reševanje delovnih zagat in na uživanje dopusta z družino, prijatelji ter v vsem,  kar počitnice prinašajo s seboj!

Main_Pic_TI_thumb

Vir: