Boš med dopustom pustil telefon doma?

Piše: Eva Boštjančič

Dejstva so jasna in dodatne razlage ne potrebujejo – pametni telefoni so nuja in so vpeti v prav vsa področja našega življenja. Uporabljamo jih ne le za telefoniranje in pisanje kratkih sporočil (to je že skoraj zgodovina), omogočajo nam ohranjanje povezanosti s prijatelji, znanci, kolegi, analizirajo naše dnevne aktivnosti, kot so decilitri popite tekočine ali število pretečenih kilometrov, ob gledanju posnetkov na YouTubu ali igranju igric se z njihovo pomočjo sproščamo ali odklapljamo od vsakodnevnih obveznosti. A pametni telefoni nam ponujajo še veliko več – pravzaprav se sprašujem, ali sploh še potrebujemo partnerja ali partnerico v življenju oziroma na počitnicah!? S pomočjo interneta na pametnih telefonih se odločamo kje bomo preživeli letošnji dopust, kakšen nivo nočitve bomo izbrali ter za kakšno ceno. Prebiramo priporočila za dobra kosila, uporabljamo interaktivne zemljevide, ki nas pripeljejo do »še neodkritih čudes«, slikamo znamenitosti, ki jih po obdelavi objavljamo na Facebooku. To so dejstva iz katerih lahko potegnemo še enega zelo pomembnega: pametni telefon je uporaben kadarkoli in kjerkoli.

Kako pa telefon vpliva na preživljanje dopusta? Na družino in prijatelje, s katerimi sedimo in skupaj opazujemo veličasten sončni zahod, pri tem pa preverjamo e-maile in preletavamo nove objave na Instagramu?

 • Mobilni telefoni so nas navadili, da nenehno in razmeroma površno preverjamo dinamične vsebine, ki se neprestano osvežujejo.
 • Mobilni telefoni so nas navadili, da smo postali zelo fleksibilni tudi v času dopusta. Da smo zaradi njih še bolj učinkoviti, saj pošiljatelj e-pošte dobi odgovor hitreje, kot če bi bili prisotni na delovnem mestu in bi moral osebno priti po odgovor v našo pisarno.
 • Mobilni telefoni so nas navadili, da smo z delovnim okoljem stalno povezani; da spremljamo interno komunikacijo, da pregledujemo poročila, da delegiramo kolegom nove projekte ali majhne obveznosti, da smo obveščeni o najnovejših tračih.
 • Mobilni telefoni so nas navadili, da dajemo prednost večernemu telefonskemu klicu poslovnega partnerja pred ravnokar skuhano večerjo in družinskimi člani, ki že sedijo pri pogrnjeni mizi v kampu.

Sovražim take izjave. Za vse so krivi telefoni, mi pa smo ponavadi »le« nedolžna žrtev tehnologije, ki ne zna reči NE.

Kje je meja med delom in dopustom? Med službenimi obveznostmi in prostim časom?

 • Meja pri uporabi telefona v službene namene v času dopusta mora biti jasna in vnaprej določena. Zastavimo si plan, ob katerih priložnostih bomo prevzeli klic in kdaj ga bomo preusmerili. Označimo si obdobje v dnevu in odmerimo trajanje, ki ga bomo imeli za pregledovanje obveznosti in odgovarjanje na neodložljiva in/ali nujna sporočila.
 • Svoje načrte pred odhodom na dopust predstavimo družinskim članom ter jih prosimo za podporo (a ne za razumevanje), če jih bomo kršili.
 • Med dopustom se izogibajmo aktivnostim, ki so povezane z velikimi osebnimi čustvenimi vložki, kot je na primer sprejemanje kritičnih poslovnih odločitev, pisanje odklonilnega e-sporočila, informiranje zaposlenih o ključnih spremembah.
 • Natančno načrtujmo dnevne aktivnosti, ki jih bomo počeli brez telefona v roki. Izkušnje kažejo, da se pogostokrat počutimo ranljive, gole in osamljene, ko smo »zvestega prijatelja« pustili v počitniški sobi.
Avtorica: Marta Stjepić (Fotografija je nastala v sodelovanju z NTF.)

Še nekaj številk, ki lahko podkrepijo napisano. V študiji, ki je bila narejena na Tajvanu, so ugotovili (predvidevam, da bi bili rezultati podobni tudi v Sloveniji):

 • Le 12 % vprašanih med dopustom mobilnega telefona ne uporablja.
 • 50 % vprašanih uporablja pametni telefon med dopustom le za privatne namene.
 • Slaba petina sodelujočih je aktivno povezana z obveznostmi na delovnem mestu.
 • Kar 61 % tistih, ki v času dopusta uporabljajo telefon, meni, da ima njegova uporaba negativne posledice. Najpogosteje navajajo občutke prekinitve počitniškega vzdušja (32 %), motenost zaradi delovnih obveznosti (13 %), nemoč sprostitve (9 %), veliko časa namenjenega za dokončanje dela med dopustom (6 %), spremembo urnika počitnic (3 %).
 • 66 % tistih, ki so bili v proces dela v času dopusta vključeni aktivno, so poročali, da ima uporaba pametnega telefona negativne posledice, tisti, ki so bili z delom pasivno povezani, pa so poročali, da uporaba telefona nima vpliva na njihovo počutje (32 %) oziroma ima pozitiven vpliv (10 %).

In kaj zdaj, če se jutri odpravljate na dopust? Z vidika delodajalca bi bilo dobro, da oblikuje tako organizacijsko kulturo, ki podpira jasno mejo med službenim in privatnim časom ter omogoča, da se zaposleni odtrgajo oziroma dobesedno odklopijo od delovnih obveznosti. Z vidika posameznika pa je možnosti več, ključno pa je, da si svoje počitnice organizirate na način, ki vam osebno najbolj ustreza ter vam omogoča, da se učinkovito sprostite in prijetno okrevate po preteklih delovnih obremenitvah. Raziskava je pokazala, da nas pametni telefon na poti okrevanja in nabiranja novih virov energije ovira!

Si upate poiskati turistično destinacijo, kjer ne bo več telefonskega ali internetnega signala? Ne? Druga možnost pa je, da se z letalom odpravite na drugo stran našega planeta, kjer boste vi uživali, ko bodo vaši prijatelji v Evropi spali in obratno. Stalo vas bo veliko denarja, a kaj, če ne znate telefona izklopiti ali ga »pozabiti« v sobi, ko se odpravite z družino na plažo.