Znanje je predragoceno, da bi ga upokojili

Piše: Petra Novak

“Z dolgoletnimi izkušnjami in strokovnim znanjem starejših zaposlenih in svežimi idejami mladih se namreč lahko ustvari marsikatera nova inovacija in produkt”

»Zdaj pa je cel dan doma, ne ve kaj bi počel in se smili sam sebi. Res nas že spravlja ob živce.« Tako nekako se mi je ravno zadnjič ob kosilu zaupala prijateljica,  katere oče se je ravnokar upokojil. Takšnih in drugačnih zgodb je slišati od vsepovsod.

Ob upokojitvi se marsikomu porajajo različna mnenja o tem, kaj naj bi ta s seboj prinesla. Za nekatere predstavlja zaslužen počitek in končno nekaj časa za svoje hobije, spet drugim pa je lahko sama upokojitev zelo stresna. Sploh za tiste, ki so v delovnem obdobju namenili veliko časa in energije razvijanju svoje kariere, je upokojitev pogosto velik preskok v načinu preživljanja vsakodnevnega življenja. Pojavi se lahko občutek odvečnosti in dolgčasa, starostnik pa mora na novo definirati svoje cilje in si oblikovati drugačno dnevno rutino.

Po drugi strani, pa tudi s strani podjetij slišimo takšne in drugačne pritožbe o upokojitvah. V preteklem letu  se je zaradi spremembe pokojninskega zakona »na hitro« upokojilo kar lepo število zaposlenih v podjetjih.  Ti so s seboj odnesli tudi dobro mero strokovnega znanja in izkušenj, ki jih podjetja nujno potrebujejo za uspešno delovanje. Poraja se jim torej vprašanje, kako po upokojitvi zaposlenega dobiti nazaj potrebno znanje in izkušnje.

Zgornji ugotovitvi sta si pravzaprav precej nasprotni – na eni strani imamo »sveže« upokojence, ki se lahko ob svoji upokojitvi doma dolgočasijo in se počutijo odvečne, na drugi pa podjetja, pri katerih se z upokojitvijo zaposlenih pojavlja odliv znanja. Seveda je različnih kombinacij odzivov na upokojitev, tako s strani zaposlenega kot tudi podjetja, lahko kar nekaj, pa vseeno se v Sloveniji pogosto pojavlja zgoraj opisani vzorec.

In kako rešiti to zagato? Že v enem izmed prejšnjih blogov se je Elena Skok, ki je pred kratkim zaključila svojo karierno pot, spraševala, ali ne bi bilo morda smiselno upokojenih kadrov na nek prilagojen način vključiti v delovni proces in s tem preprečiti odliv znanja iz podjetja. Omenja tudi nekakšno mrežo upokojenih strokovnjakov, ki bi lahko omogočila mlajšim zaposlenim, da se k njim obrnejo po nasvet ali pomoč.

V podjetju, kadrovski agenciji, kjer trenutno delam, smo že kar nekaj časa razmišljali o načinu, kako upokojene strokovnjake vpeljati nazaj v delovni proces. Prepričani smo namreč, da je medgeneracijsko povezovanje in izmenjava znanj med izkušenimi, starejšimi kadri in mladimi zaposlenimi ključ do uspešnosti podjetij. Z dolgoletnimi izkušnjami in strokovnim znanjem starejših zaposlenih in svežimi idejami mladih se namreč lahko ustvari marsikatera nova inovacija in produkt. Poleg tega so izkušenejši zaposleni še kako pomembni pri vpeljevanju mladih v prakso, ki se včasih kar precej razlikuje od tega kar nas uči visoko šolstvo.

Ravno zato smo oblikovali program Competo Senior, ki iskanje in selekcijo kadrov za podjetja razširja na iskanje upokojenih strokovnjakov. Podjetja, ki imajo začasno ali občasno potrebo po določenem strokovnem znanju in izkušnjah, lahko tako najdejo pravega upokojenega strokovnjaka, ki ustreza njihovim potrebam. Ta lahko v podjetju svetuje pri bolj specifičnih ali zahtevnejših projektih, sodeluje z mlajšimi zaposlenimi in jim nudi mentorstvo ali strokovno pomoč ob povečanem obsegu dela. Na ta način podjetje vključi upokojenega strokovnjaka v delovni proces  na njemu prilagojen način.

In zaključek?

Kot je zapisal Goethe v eni izmed svojih misli: “Ni umetnost postarati se; umetnost je, to prenesti. “

Upokojitev je pomembna sprememba v življenju vsakega posameznika. Na nas vseh, tako mladih kot starejših, pa leži odgovornost, da s skupnimi močmi oblikujemo priložnosti, ki nam bodo vsem v korist in veselje.

Več informacij o programu Competo Senior najdete na spletni strani www.competo.si ali na elektronskem naslovu senior@competo.si

___________________________________________________________________

petra-novak

Petra Novak

Petra je absolventka dodiplomskega študija psihologije v Ljubljani in asistentka vodje projektov v kadrovski agenciji Competo d.o.o. Zanimajo jo predvsem ljudje in njihov razvoj. Deluje na področju selekcije, izbora in razvoja kadrov, pri čemer svoja znanja nenehno dopolnjuje z izkušnjami iz tujine.