Nogomet zunaj igrišča

Piše: Anja Kovačič

“Vrednote morajo predstavljati osnovo, na kateri temelji kultura organizacije, prežemati morajo vse zaposlene, njihovo vedenje, njihove odločitve, vsakodnevno delovanje in reševanje problemov. Vrtoglavost uspehov pa kaže na to, da je vrednote vredno živeti.”

V Barceloni je nogomet pomemben del vsakdanjega življenja. Nogometni klub Barcelona predstavlja srce Katalonije in vsaka dobljena tekma je hkrati zmaga katalonske identitete ter razlog za ponos in zmagoslavje, ki še zdaleč ni samo športno. Nič čudnega torej, da pogovori o njem tečejo ob jutranji kavi, ob družinskih kosilih, na večerji med prijatelji, petletniki o njem razpravljajo s svojimi babicami, med vožnjo s taksijem taksisti v nedogled poslušajo debate iz studija o zadnji tekmi in celo profesorji na fakulteti ne morejo mimo tega, da ne bi sem ter tja kakšnega fenomena podkrepili s primerom z nogometnega igrišča. Če pa se zgodi, da je tvoj profesor zaprisežen raziskovalec sodobnih metod vodenja ter hrati navijač domačega nogometnega kluba, ti nekaj dodatnega znanja o tej igri med dvema goloma ne uide.

Miguel Angel Violán, profesor, raziskovalec in pisec z dolgoletnimi izkušnjami na vodstvenih položajih v podjetništvu, se je dolgo posvečal raziskovanju razlogov za vrtoglave uspehe katalonskega nogometnega kluba pod vodstvom trenerja Josepa Guardiole. Njegova knjiga Metoda Josepa Guardiole, ki je lani izšla tudi pri nas, govori o uspehih nekdanjega trenerja prve ekipe Barcelone, ki je svoje moštvo pred nekaj leti popeljal do slave in onkraj nje, ter ugotavlja, kako lahko njegove uspehe na področju vodenja preslikamo v podnjetništvo. Zgodba o Guardioli je namreč dokaz, da je mogoče s pravimi vrednotami doseči vrhunske rezultate. Guardiola je v štirih letih delovanja kot trener dosegel skorajda nemogoče. Ime kluba in njegove modro-rdeče barve je izstrelil v sam vrh svetovnega športnega dogajanja in drugo za drugo osvajal najprestižnejše nogometne lovorike.

Njegovi dosežki so brez dvoma sijajni, temu ni mogoče oporekati. Toda vrhunskih športnikov nam tudi doma ne manjka. Kakšno sporočilo lahko katalonski nogometni guru posreduje slovenskemu športnemu in podjetniškemu svetu?

Če bi lahko razloge za Guardiolov uspeh strnili v samo nekaj besed, bi se v ospredju zagotovo znašli vrednote in timsko delo. Njegovo delo je v celoti oprto na sistem vrednot, ki jih spoštuje in posreduje svojim sodelavcem. Predanost delu, sodelovanje, empatija, spoštovanje, zdrav razum, prizadevanje, trud. Vrednote so nepogrešljive v vsaki organizaciji, so smerokazi, ki organizacijo usmerjajo na pravo pot. Tvorijo jedro organizacijske kulture in so glavni kompas organizacije, predvsem takrat, ko se slednja znajde pred pomembnimi strateškimi odločitvami.

Že bežen pogled na razvoj vrednot v slovenskih organizacijah nam pokaže določen potek: od konservativnejših vrednot iz začetka devetdesetih let smo se postopoma približali vrednotam, značilnim za industrijsko in postindustrijsko družbo. Toda izziv, s katerim se slovenske organizacije kljub razvoju še danes težko spoprijemajo, je udejanjanje, življenje vrednot. Slednje so sicer zapisane v strategiji večine organizacij, toda bolj ali manj tam tudi ostajajo. Smisel vrednot pa nikakor ni v tem, da kot lepo zveneče, a prazne besede počivajo v uradnih dokumentih. Vrednote morajo predstavljati osnovo, na kateri temelji kultura organizacije, prežemati morajo vse zaposlene, njihovo vedenje, njihove odločitve, vsakodnevno delovanje in reševanje problemov. In prav tu je Guardiola zablestel. Uspelo mu je, da je z vrednotami prepojil celotno ekipo, da so jih sprejeli in živeli vsi. Vrednote so v resnici postale uporabno orodje, ki je ekipi pomagalo do uspehov. Vrtoglavost uspehov pa kaže na to, da je vrednote vredno živeti.

Med Guardiolovimi vrednotami zavzema ključno mesto timsko delo. Trener modro-rdečih je kar štiri leta vodil ekipo vrhunskih športnikov in morda se na prvi pogled res zdi, da je vodenje tima talentiranih sodelavcev lahko delo. Toda to velikokrat ne drži. Nasprotno. Dejstvo, da imamo v organizaciji profesionalce, ki kot vrhunski posamezniki blestijo na določenem področju, nikakor ne pomeni, da se ti sodelavci dobro odrežejo tudi pri sodelovanju, na katerem temelji vsako timsko delo. Tako kot se mora vodja vrhunske nogometne ekipe spopadati z zvezdniki, ki so velikokrat muhasti, egocentrični in težavni, morajo tudi vodje timov znotraj organizacij znati krmariti med različnimi osebnostmi in jih usklajevati, motivirati in voditi na skupni poti do cilja.

Ko gre za timsko sodelovanje, smo Slovenci nezadržno nagnjeni k individualizmu, kar se jasno kaže tako v političnem dogajanju kot v podjetništvu, na področju medosebnih odnosov in tudi v svetu športa. Res je, Slovenci v športu dosegamo izjemne rezultate, toda skoraj brez izjeme v individualnih športih. Zdi se, da se v ekipnih športih nikakor ne moremo prebiti v svetovni vrh, kljub temu da imamo znotraj ekip vrhunske posameznike. Podobno se dogaja v podjetniškem svetu. Timski projekti nemalokrat propadejo zaradi neuspešnega sodelovanja. Za izvedbo naloge oziroma doseganje cilja je pomembna vloga vsakega člana, ključna vloga pa pripada vodji, ki mora najti načine, da bodo člani čim bolj sinergično sodelovali v korist organizacije.

Guardioli je to uspelo. Njegova briljantnost se ne odraža samo v osvojenih lovorikah, temveč tudi v načinu, kako je svoj tim privedel do zmag, kako je znal iz svojih igralcev iztisniti tisto najboljše, pri tem pa znotraj ekipe vzpostaviti disciplino, enakopravnost, odlične medosebne odnose, predanost delu. Njegovi nogometaši, največje nogometne zvezde v svetovnem merilu, so pod njegovo taktirko ohranili treznost in skromnost. Guardiola je ustvaril okolje, v katerem ni bilo prostora zgolj za individualizem. Nasprotno. Vrhunski mojstri nogometa so se v tim povezali tako, da so njihove sposobnosti služile ekipi in ne njihovi osebni slavi. V Guardiolovi ekipi ni nihče izstopal kot posameznik, temveč so vsi skupaj izstopali kot tim.

In prav to je morda za naše okolje najdragocenejše sporočilo katalonskega trenerja. Guardiolova zgodba ni samo zgodba o športnih uspehih. Je zgodba o pomenu sodelovanja, spoštovanja in skupnega prizadevanja na poti do cilja ob upoštevanju določenih vrednot, ki usmerjajo delo celotnega tima. Je zgodba o zmagoslavju dobrega, pozitivnega delovanja ter zgodba o neverjetnih uspehih, ki jih vse našteto lahko prinese.