Prvi koraki na kadrovski poti

Sprašuje: Nastja Pozelnik

“Lahko je še tako dober CV in motivacijsko pismo, vendar je ključen osebni pristop in šele takrat vidiš, kako oseba razmišlja in kakšno energijo oddaja.”

Kako si prišla v kadrovske vode?

Moja pot se je pričela v srednji šoli. Obiskovala sem ekonomsko gimnazijo in takrat sem poletne počitnice delavno izkoristila ter začela pridobivati raznovrstne izkušnje. Že v 3. letniku sem vedela, da se bom naprej vpisala na Fakulteto za družbene vede, smer Sociologija – kadrovski menedžment. Prav tako sem v času študija delala in spoznala, da me delo z ljudmi resnično veseli. V 3. letniku smo imeli predmet Praktikum, kjer je bila obvezna  tritedenska praksa v kadrovski službi nekega podjetja. Prakso sem opravljala v podjetju Trenkwalder d.o.o. Tam sem delala tri mesece, ravno toliko, da sem dobro spoznala podjetje, ljudi in njihov način poslovanja. Tako sem prvič prišla v stik s kadrovanjem in začetnimi razgovori. Všeč mi je bil njihov sistem, prijetno vzdušje ter možnosti napredovanja in rasti. 

Trenutno kot študentka delaš  v podjetju Kadrovska pisarna d.o.o. Na katerem portalu si našla oglas za delo?

V podjetje Kadrovska pisarna d.o.o. sem prišla preko priporočila prijateljice, ki je tam delala. Potrebovali so prodajno svetovalko, ki bi opravljala naslednje naloge: nudenje strokovne pomoči strankam s kadrovskega področja, seznanjenost z zakonom o varnosti in zdravju pri delu ter zakonu o delovnih razmerjih, pripravo pravilnikov, pogodb, organizacijo in vodenje sestankov, načrtovanje prodajnega procesa ter pospeševanje prodaje.

Kakšen je bil postopek selekcije?

Na elektronski naslov podjetja sem poslala CV, strnjenega na dveh straneh. Po poslani prijavi me je že isti dan poklical direktor in dogovorila sva se za razgovor. Na razgovor sem prišla sproščena, z mislijo, da bom to delo zagotovo dobila. Če si nekaj želim, vse misli usmerim v uresničitev. Direktor je najprej predstavil podjetje, s čim se ukvarjajo, kakšna je njihova vizija in poslanstvo. Povedal je, da ima vsak zaposleni na delovnem mestu možnost razvoja in napredovanja. Nato sem jaz pripovedovala o svojih dosežkih, delovnih izkušnjah, ki so ustrezale bodočemu delu. Poleg primernih izkušenj sem imela že razvite kompetence, ki so bile zahtevane za delovno mesto. Skozi pogovor sem dala vedeti, da me tovrstno delo zelo zanima in da se veselim novih izzivov. Dogovorila sva se, da naslednji dan pridem na uvajanje.

Kateri dejavniki so po tvojem mnenju imeli ključno vlogo pri izbiri tebe kot najustreznejše kandidatke za delovno mesto?

Za tovrstno delovno mesto je delodajalec iskal študenta iz Fakultete za družbene vede, smer sociologija – kadrovski menedžment. Naslednja stvar, ki ga je pritegnila, je bila izmenjava v tujini. Delodajalcem se zdi ta izkušnja dobra, saj vidijo, da si odprt človek, pripravljen na novosti in spremembe. Kot sem že v prejšnjem odgovoru navedla, so bile ustrezne tudi moje predhodne delovne izkušnje. Ne nazadnje gre vedno tudi za stik/kemijo/energijo, ki se začuti tekom pogovora. Lahko je še tako dober CV in motivacijsko pismo, vendar je ključen osebni pristop in šele takrat vidiš, kako oseba razmišlja in kakšno energijo oddaja. Mislim, da je bila moja želja in pozitivna vibracija močan dejavnik pri končni odločitvi direktorja.

Kakšni so bili prvi vtisi na delovnem mestu? Katere pozitivne in negativne strani delovnega mesta bi izpostavila?

Prvi vtisi so bili zelo prijetni in pozitivni. Delovno mesto, sodelavci in celotno vzdušje mi je bilo zelo všeč. V delo sem se hitro uvedla in dosegla dobre rezultate. Bila sem motivirana in željna dela. Pozitivna stran je bila zagotovo dobra energija v pisarni; le-ta prisostvuje k uspešnem in učinkovitem opravljanju dela. Tudi na vsa vprašanja, ki sem jih imela v začetku, so mi tako zaposleni kot direktor prijazno odgovorili. Zelo učinkovite so bile jutranje tedenske delavnice, kjer smo delali na raznih primerih in imeli diskusije. Na vsakodnevnih sestankih smo se pogovarjali o morebitnih izboljšavah. Po enem letu v podjetju je prišel čas za letni razgovor, kjer je vsak imel možnost povedati  svoje ambicije, kje se vidi čez določen čas, ali si želi kakšnih sprememb itd. Takrat sem izrazila željo, da bi se preusmerila na drugo področje in to je direktor vzel na znanje. Pokazala sem zagon, motivacijo in pripravljenost na nekaj novega. Čez nekaj časa sem se tako preusmerila na direktno iskanje in selekcijo kadrov, kar opravljam še dandanes. Negativnih stvari ni bilo oz. ne gledam na njih iz tega vidika. Vsaka situacija je za nekaj dobra in vedno se lahko iz nje veliko naučimo.

Kakšne izkušnje ti je prineslo delovno mesto in česa si se naučila/kaj si spoznala?

To je moja najdaljša delovna izkušnja. Naučila sem se veliko novega – poleg načrtovanja prodajnega procesa sem se seznanila z zakonom o varnosti in zdravju pri delu, zakonu o delovnih razmerjih, naučila sem se priprave pogodb, organiziranja sestankov in veliko o odnosih. Predvsem o tem, kakšen odnos oz. komunikacija je potrebna tako do strank kot do sodelavcev. Pomembna pa je tudi pristnost, torej da se ne pretvarjaš, si pošten, delaven, prilagodljiv, zanesljiv, odgovoren za svoje delo in samoiniciativen. Pri vsem tem pa je glavni steber direktor, ki ima vse naštete kvalitete ter ogromno znanja in izkušenj, ki jih je z veseljem delil med nas.

Kakšen pomen imajo izkušnje prek študentskega dela pri iskanju zaposlitve v tvoji stroki?

Glede na moje in izkušenj vrstnikov moje stroke so izkušnje preko študentskega dela pomemben faktor pri iskanju zaposlitve na kadrovskem področju.

Katere kompetence so po tvojem mnenju potrebne v tvojem poklicu?

Komunikativnost, odgovornost, zanesljivost, prilagodljivost, samoiniciativnost, ambicioznost, sposobnost skupinskega dela, natančnost in socialni čut.

Kaj bi svetovala našim bralcem, ki so na začetku svoje poklicne poti v kadrovanju?

Predvsem naj si upajo. Naj jih zanima čim več stvari ne samo kadrovanje, naj raziskujejo, naj bodo željni novega znanja in učenja.  Kadrovanje je širok spekter, pomembnih je več vidikov. Tudi če dela ne najdeš, ne obupaj. Izkušnje, znanja in veščine si lahko nabiraš skozi prostovoljna dela, se udeležuješ raznih projektov, tečajev, delavnic – tovrstnih prilik je res ogromno, samo najti jih moraš. Kjer je volja, tam je pot 🙂

 

——————————————————–

Sabina Starina

Sabina Starina 

Sabina je stara 25 let in je letos zaključila dodiplomski študij, smer sociologija-kadrovski menedžment. Sedaj si je na podiplomskem študiju na fakulteti za družbene vede izbrala smer sociologija.

Poleg študija dela v podjetju Kadrovska pisarna d.o.o. ter v javnem zavodu Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja, CMEPIUS. Aktivna je tudi na drugih področjih, je prostovoljka v slovenski filantropiji, udeležuje se raznovrstnih projektov, delavnic.. Kljub pestremu urniku pa vedno najde čas tako zase kot za prijatelje.