Nasveti za pisanje življenjepisa

Charlotte Seager je pregledala in zbrala nasvete za pisanje življenjepisa, ki jih našla na  najboljših blogih leta 2014. V nadaljevanju si lahko preberete nasvete za pisanje življenjepisa: od laganja o usposobljenosti za delo do rabe spoznanj psihologije pri pisanju prošnje za delo.

1. Kako v svojem življenjepisu napisati osebno izjavo?

Osebna izjava (profil, povzetek kariere) v življenjepisu je odličen način, da svoji prošnji za delo dodate težo. Njen namen je, da kadrovnik hitro prepozna vašo vrednost, ki jo lahko prinesete v organizacijo. Nasvete za pisanje osebne izjave lahko povzamemo v naslednjih točkah:

 • Pišite kratko in jedrnato, izogibajte se dolgim opisom. Vaše izjave naj bodo udarne in informativne.
 • Povejte bistvo v 50-200 besedah.
 • Če imate dovolj prostora, uporabite razmik med vrsticami (1,5), da zagotovite lažje branje.
 • Pomembno je, da preberete zahteve za delo in zagotovite, da se vaše spretnosti in izkušnje ujemajo z njimi ter da to odraža vaša osebna izjava.
 • Svojo izjavo preberite naglas, da zagotovite, da se bere tekoče.
 • Ne mešajte stavkov v prvi in tretji osebi (priporočljivo je, da pišete v prvi osebi).

Splošno pravilo za pisanje osebne izjave je, da jo razdelimo na tri dele:

 • Kdo si? (izobrazba, izkušnje, spretnosti)
 • Kaj lahko doprinesete v podjetje? (vaše glavne naloge in dosežki)
 • Vaš karierni cilj

Več o tem s konkretnimi primeri in nasveti si lahko preberete v blogu z naslovom How to write a personal statement for your CV.

2. Ali se laganje v življenjepisu izplača?

Raziskave kažejo, da tretjina ljudi olepša ali pretirava v opisu akademske usposobljenosti za delo, kadar se prijavijo na delovno mesto. Tudi v Sloveniji poznamo primere oseb na visokih položajih, ki so lagale o svoji izobrazbi. Ali se to izplača?

Med ljudmi prevladuje prepričanje, da je »kreativno« pisanje življenjepisa sprejemljivo. O izobrazbi laže manjšina ljudi, večina jih pretirava pri povprečni oceni.  Hedd (Higher Education Degree Datacheck) je razkril kandidate, ki so podprli svoje lažne trditve o izobrazbi z lažnimi diplomami in lažnimi uradnimi priporočili. Ljudje gredo vedno dlje, da zakrijejo svoje laži in se ne ustavijo zgolj pri zapisu trditve na svojem življenjepisu.

»Lažnivci« se opirajo na dejstvo, da večina delodajalcev ne preverja usposobljenosti kandidatov. Delodjalci naj bi predvidevali, da so te informacije preverili predhodni delodajalci. Te prevare pa so pogostejše pri kandidatih, ki so diplomirali pred več kot 10 leti, kot pri nedavnih diplomantih.

Ne moremo se izogniti dejstvu, da se ljudje prijavljajo in včasih tudi dobijo delo, za katerega niso usposobljeni. V blogu opozarjajo vse kadrovnike, da preverjajo podatke v življenjepisih in da to postane njihov standardni postopek.

Več o tem s primeri in nasveti si lahko preberete v blogu z naslovom Degree deceit: does it pay to lie on your CV?

'Yes, I suppose certain narrow-minded people would call it a ‘pack of lies' - I prefer to think of it as creative up-selling.'

3. Zaradi katerih napak kadrovnik sovraži vaš življenjepis?

Najpomembneje je, da se izogibate pravopisnim napakam.

Funkcijski življenjepis, ki v ospredje postavlja sposobnosti, veščine in strokovna znanja, medtem ko delovna zgodovina ni poudarjena. To obliko življenjepisa priporočajo predvsem tistim, ki menjajo svojo kariero ali pa so imeli premor v svoji karieri.

Raziskave kažejo, da kadrovniki ne marajo »domiselnih« formatov življenjepisov, kadar ne gre za tip dela, ki zahteva domiselnost in kreativnost in priporočajo tradicionalno obliko. Potrebno je poudariti informacije, ki jih kadrovnik išče in to najlažje naredimo s tradicionalnim kronološkim formatom (naziv dela, naziv delodajalca, dosežki).

Kadrovniki najprej iščejo informacije o delovnih izkušnjah in delovnih nazivih. Te informacije jim povedo, ali se vaše ozadje sklada z delovnim mestom, na katerega se prijavite. Zato je pomembno, da natančno preberete opis in zahteve delovnega mesta in to poudarite v svojem življenjepisu.

Pomembno je, da imate jasno izoblikovane karierne cilje.

Klišejske in prepogosto uporabljene fraze, kot je npr. inovativen reševalec problemov, lahko škodijo vašemu življenjepisu. Pomembno je, da oblikujete osebno izjavo (glej točko 1).

Kadrovniki posameznemu življenjepisu namenijo le kratek čas. Jasno mora biti, za katero delovno mesto se prijavljate, vključiti morate pomembne ključne besede in dokaze, ki podpirajo vaše trditve. Poskrbite, da v vašem življenjepisu ne bo pravopisnih napak!

Splošna spremna pisma kažejo, da niste prebrali opisa in zahtev delovnega mesta. Poskrbite, da je vaše spremno pismo relevantno in kratko ter kaže, kako se skladate z zahtevami. Spremno pismo naj bo vsebina vašega e-maila, CV pa dodajte kot prilogo.

Več o tem s primeri in nasveti si lahko preberete v blogu z naslovom What makes a recruiter hate your CV?

4. Bodi selektiven: česa ni potrebno vključiti v vaš življenjepis?

 • Namigi, da niste prepričani o delovnem mestu ali vaši izbiri kariere: Kadrovniki bodo izbrali osebe, ki se zdijo najbolj zainteresirane zanje in priložnost. Bodite jasni, zakaj se zanimate za delovno mesto in podjetje in kako se skladajo z vašimi kariernimi cilji.
 • Pomanjkanje zaupanja v svoje sposobnosti: Natančno preberite opis delovnega mesta in pripravite primere, kako ste osvojili ključne spretnosti ali kako se kažejo vaše osebne kvalitete.
 • Akademski neuspehi: Ni potrebno, da poudarjate, da ste ponavljali eno leto ali da ste imeli nižjo povprečno oceno, kot bi pričakovali.
 • Bolezni: Izogibajte se omenjanju preteklih bolezni – o tem se lahko pogovorite na intervjuju (ne dovolite da predsodki znižajo vaše možnosti za povabilo na razgovor).
 • Zahteve: Izogibajte se podajanju zahtev v svoji prošnji (npr. namigovanje, da bi raje opravljali drugo delo v podjetju)
 • Ne poudarjajte svoje nesposobnosti za sodelovanje z drugimi. Poleg tega se izogibajte kritiziranju preteklega delodajalca.

Več o tem s primeri in nasveti si lahko preberete v blogu z naslovom  Be selective: what not to include in your CV and job applications.

5. Pazite na »luknje«: ne dovolite, da pomanjkljiva zgodovina zaposlitev škoduje vašemu življenjepisu ali intervjuju

Ne trudite se prikrivati lukenj v svoji zgodovini zaposlitev. Raje pokažite, kako ste ta čas porabili konstruktivno (npr. izobraževanja, prostovoljno delo, raziskovanje, učenje novega tujega jezika…).

 • Pomanjkanje izkušenj: Poiščite primere, ki utemeljijo vaše spretnosti, dosežke in osebne kvalitete, ki so pomembne za delo, na katerega se prijavljate. Izkušnje so pomembne, vendar lahko svoj življenjepis obogatite z vašimi prednosti.
 • Ste bili odpuščeni?: Ni potrebno lagati, zakaj ste odšli iz prejšnjega podjetja. Olepšajte to kot priložnost za učenje (npr. potrebovali ste več časa za trening in mentorstvo, saj je to področje za vas novo, poleg tega pa ste se naučili, da vodstvo prosite za redno povratno informacijo o svojem delu).
 • Zdravstvene težave: Če vaše zdravstvene težave ne vplivajo na vašo sposobnost za delo, jih v prošnji ne omenjajte. Boljša priložnost za pogovor o tem je intervju, kjer lahko razjasnite, kako to vpliva na vaše delo oz. pojasnite, zakaj ne predstavlja težave.

Več o tem s primeri in nasveti si lahko preberete v blogu z naslovom  Mind the gap: don`t let missing work history damage your CV and interview.

6. Nasveti diplomantom

 • Zmanjšajte luknjo: Razmislite, zakaj je vaša diploma pomembna (npr. študij modernih jezikov vam omogoča sodelovanje s tujimi strankami). Poudarite projekte ali študije primera, ki se navezujejo na vaše željeno delovno mesto.
 • Poudarite spretnosti (npr. delo pod pritiskom, upravljanje s časom, kritično razmišljanje, tehnične spretnosti…).
 • Poudarite dodatne aktivnosti (poudarite aktivnosti, ki vas prikazujejo kot timskega delavca, vaše komunikacijske spretnosti ali sposobnost izvedbe projekta).

Več o tem si lahko preberete v blogu z naslovom CV advice for graduates: how students can make the most of their degree.

7. Kako napisati življenjepis za začasno delo (npr. študentsko delo)?

 • Tudi za začasno delo je potrebno napisati dober življenjepis: Preberite opis delovnega mesta in določite, kaj je najpomembnejše (npr. najpomembnejše izkušnje ali spretnosti) ter se na to osredotočite v jedru svojega življenjepisa. Poudarek je na izkušnjah, na koncu pa dodajte informacije o izobrazbi.
 • Vključite spremno pismo: V spremno pismo vključite informacijo o tem, kaj lahko doprinesete v podjetje in razloge, zakaj se zanimate za delovno mesto.

Več o tem s predlogo za pisanje življenjepisa si lahko preberete v blogu z naslovom How to write a CV for a temporary job? 

8. Kako napisati izstopajoči profil v življenjepisu?

 • Ali potrebujete profil v življenjepisu? Namen profila je takšna razlaga, kot bi jo podali, če bi osebno oddali življenjepis. Profil preusmeri pozornost kadrovnika na informacije, ki jih delodajalec išče – na nek način pove bralcu, kaj mora opaziti (v čem izstopate). Kako napisati oseben profil si lahko preberete po točko 1.
 • Stil pisanja:Profil mora biti jedrnat. Preveč teksta povzroči, da bralec začne preskakovati besedilo.
 • Struktura: Kdo si (delovno ozadje in izkušnje); Kje (sektor znanja in izkušenj); Kaj (Kaj ponujaš? Kaj si že dosegel? Katere spretnosti in izkušnje te naredijo posebnega in atraktivnega?); Naslednji korak (Kakšna vloga, organizacija, kultura in izzivi bi bili tvoj naslednji korak?)

Več o tem si lahko preberete v blogu z naslovom How to write an outstanding CV profile? 

9. Kako napisati življenjepis za poučevanje angleščine v tujini?

Poučevanje angleščine v tujini je popularno med diplomanti in tistimi, ki želijo spremeniti svojo kariero. Prav tako se za ta korak odločajo študentje tekom študija, ko želijo nekaj časa preživeti v tujini.

Več o tem s primerom življenjepisa si lahko preberete v blogu z naslovom Tefl jobs: how to write a CV for teaching English abroad? 

10. Naj si vas zapomnijo! Uporabite psihologijo, da bo vaša prošnja za delo izstopala!

Večina iskalcev zaposlitve sledi standardnemu postopku: iskanje oglasov za delo v časopisu ali revijah s svojega področja. Nato napišejo spremno pismo in priložijo življenjepis. Nato vadijo za intervju. V zadnjem koraku upajo na najboljše.

Razumevanje postopka izbire kandidatov lahko obrnete sebi v prid. Kadrovska služba navadno dobi velik kup spremnih pisem in življenjepisov. Prvo branje tega kupa je hitro – kaj lahko naredite, da izstopate iz začetne množice?

Prva stvar, ki jo lahko narediti je, da ste jim znani. Psihološke raziskave kažejo, da so ljudem všeč znane stvari. Kako to narediti? Poiščite dogodek, ki ga podjetje organizira ali sponzorira in se prijavite za prostovoljno delo. Naslednja stvar, ki jo lahko naredite je, da razširite svojo mrežo. Mreženje je zelo pomembno (Sodelujte! Pomagajte pri organiziranju dogodkov! Uporabite kontakte za priporočila!). V tretjem koraku izpopolnite svojo predstavitev. Raziskave kažejo, da si ljudje ob prvem srečanju zapomnijo približno tri stvari. Pri sebi najdite tri stvari, ki jih želite poudariti in vse pogovore usmerite na te tri stvari. Omenite jih v svojem spremnem pismu in življenjepisu.

Na kratko: Bodite znani! Gradite svojo mrežo! Izpopolnite svojo predstavitev!

Več o tem si lahko preberete v blogu z naslovom Make it memorable: use psychology to help your job applications stand out.

Povzetek zbranih informacij ter nekaterih nasvetov za pisanje življenjepisa si lahko ogledate v tem videu:

Povezave za tiste, ki želite izvedeti več o tem:

Dodatne nasvete si lahko preberete v članku z naslovom Kako se predstaviti bodočemu delodajalcu.

Študentke magistrskega študija psihologije so posnele kratek film z naslovom Družbena omrežja – tvoj novi CV,  o glavnih smernicah, ki vam bodo pomagale, da se na internetu izkažete za čim boljšega zaposlenega.

Tina Zakrajšek