Evropa – kje se dela najmanj in kje največ?

 

Kje se zaposliti, če se želite čim prej upokojiti?

Številne vlade v Evropi so prisiljene, da dvignejo mejo upokojitvene starosti.  Opaziti je mogoče tudi trend k izenačenju meje med moškimi in ženskami. Med evropskimi državami pa obstajajo pri tem pomembne razlike.

V EU ima najslabši dogovor Švedska – tam boste morali delati več kot 41 let – sledijo Nizozemska, Nemčija in VB, kjer se dela eno do tri leta manj kot na Švedskem. Kljub temu pa obstaja še država, ki po letih delovne dobe presega Švedsko – tj. Islandija, kjer boste delali več kot 46 let.

Najkrajšo delovno dobo imajo Italijani, z manj kot 31 let dela. Če se želite upokojiti nekje, kjer imajo toplo klimo, pa lahko razmislite tudi o Bolgariji, Makedoniji, Turčiji in Grčiji, kjer lahko nehate delati po približno 31 ali 32 let delovne dobe. Če vas topla klima in sonce ne privlačita tako pa lahko premislite o Belgiji in Poljski, kjer je delovna doba pomembno krajša v primerjavi z njunimi evropskimi sosedami.

Kje pa je Slovenija? Poglejte si na enem od spodnjih grafov…

 yby8fecrdwufgnkkku8kq4u5vzgtigpvptuignut-q8

jlhpi8ohp9u6ibnqpgaak8dusm2v8rxvq3lmtlsfwqy

Kaj pa delovni čas? Kje uživajo najkrajšega?

Prvo mesto za najkrajši tedenski delovnik na svetu, je leta 2014 zasedla Nemčija. Kljub temu pa to Nemčiji ne škodi na produktivnosti, saj je dobila naslov tudi četrte najkonkurenčnejše države na svetu.

Slovenija pa se lahko pohvali s šestim mestom glede na delovne ure, ki jih morajo delavci v povprečju opraviti čez teden.

top-10-shortest-working-hours

 

Vir:

https://www.weforum.org/agenda/2016/12/these-are-the-european-countries-where-people-will-have-to-work-the-most-years

https://www.weforum.org/agenda/2015/10/which-countries-work-the-shortest-hours-yet-still-prosper/