Kaj storite, ko ste na delovnem mestu pod stresom?

Znani so rezultati pretekle ankete na naši spletni strani. Tokrat smo vas spraševali o pogostem pojavu, ki ga srečamo na delavnem mestu. Govorili smo namreč o stresu. Zanimalo nas je kaj storite, ko se na delovnem mestu srečate s stresom.

clock-1242244_640

Ponudili smo vam 5 različnih odgovorov. Največkrat ste svoj glas oddali odgovoru ”delam bolje in bolj produktivno”, ki je prej četrtino vseh glasov (v anketi je sodelovalo 80 udeležencev). S 24% se je na drugo mesto uvrstil odgovor  ”uporabim naučene tehnike (npr. čuječnost, sproščanje, dihanje). Z 21% se je na 3 mesto uvrstil odgovor ”stres in negativna čustva prenesem v odnos s sodelavci, prijatelji in družino”. Na zadnjih dveh mestih pa sta se pojavila odgovora ”zbolim” in ”zatečem se h hrani”. Za bolj pregleden prikaz rezultatov spodaj prilagamo tudi grafični prikaz.

neimenovana

Veseli nas, da sta se na prvih dveh mestih pojavila odgovora, ki nakazujete, da se zaposleni znajo aktivno soočati s stresom na delovnem mestu oziroma so se naučili kako se z njim spopadati. Prav tako je dobro, če znamo stres videti tudi s pozitivne strani in obremenitve sprejmemo kot izziv ter delamo bolje in bolj produktivno. Vendar pa ne smemo zanemariti tudi negativne plati stresa, ki lahko vpliva na naše odnose tako v službi kot v zasebnem življenju. Prav tako je na udaru lahko naše zdravje (direktno ali pa posredno).  Zato vam prilagamo nekaj besedil, ki obravnavajo tematiko s stresa z vidika soočanja z njim ter tudi z vidika posledic, ki jih na nas lahko pustijo obremenitve in hiter tempo vsakdanjega življenja:

Ekipa Psihologija dela vam želi čim manj stresen praznični december!