Kaj pomeni upravljati s človeškimi viri? (Oddaja Turbulenca)

Ljudje so največji kapital, ki pa ga je potrebno upravljati. S človeškimi viri upravlja vsaka organizacija. Pri tem gre za povezovanje interesov zaposlenih in interesov vodstva. Podjetja, ki imajo urejene kadrovske procese, so finančno uspešnejša, za uspešnost organizacije pa je bistvena motivacija delavcev.

Kdaj pa v podjetju nastanejo težave pri upravljanju? Težave so takrat, ko se vodstvo ne zaveda, da ima težavo. Velikokrat v organizacijah primanjkuje tudi učinkovite in takojšnje komunikacije.

Filozofija upravljanja s človeškim kapitalom svetovno najuspešnejših podjetij je preprosta: vloži kar največ v svoje zaposlene in oni bodo vložili kar največ v tvoje podjetje. Vsem znane so prakse upravljanja človeških virov pri Googlu, kjer imajo zaposleni na razpolago skoraj tri hektare športnih površin, tri centre za velnes, notranjo površino za kotalkanje in igranje hokeja, zdravnika in zobozdravnika, frizerja, avtopralnico, čistilnico, brezplačen zajtrk, kosilo in malico, vsako leto pa Google plača približno 100.000 ur masaž svojim zaposlenim.

Več o tem lahko preverite v tokratni Turbulenci.