Ali se znate spočiti? 6 nasvetov za kvalitetnejši oddih

Piše: Špela Dukić

Verjetno ste že mnogokrat slišali, kako pomembno si je vzeti čas zase, se sprostiti in se napolniti z novo energijo. Vendar pa se le malokdo vpraša, kaj mora storiti, da bo počitek zares kvaliteten in da v tem času ne bo drugih nepotrebnih motenj. Sproščanja se splača naučiti zato, ker se vsi vsakdan srečujemo z nešteto različnimi stresorji in ker bomo s tem naredili uslugo našemu mentalnemu zdravju. Spodaj vam predstavljamo nekaj preprostih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste pozabili na vsakdanje skrbi in si lažje privoščili zaslužen oddih.

1. Ugotovite, kaj vam prinaša vaš notranji mir

Nasvetov za to, kako se najbolj učinkovito sprostiti in umiriti je dandanes povsod ogromno. Različni mediji nam sporočajo, kako pomembna je meditacija za naše blagostanje, potem drugi spet pišejo, da 20 minutno dremanje na dan dela čudeže. Nekateri prisegajo na čuječnost, spet drugi na take in drugačne tehnike dihanja. V poplavi vseh teh informacij se posameznik pogosto izgubi in na koncu izrabi čas, ki si ga je primarno vzel za počitek, da brska po družbenih omrežjih ali pa gleda televizijo. Sproščanje ne bi smelo biti neko zahtevno opravilo, kjer še sami ne vemo, kaj počnemo, temveč nekaj, kar vam prinaša notranji mir in vam pomaga, da se za nekaj trenutkov ustavite od hektičnega vsakdana. To je vsekakor lahko meditacija, čuječnost ali katera druga tehnika sproščanja, vendar pa to ni nujno. Sprostitev vam lahko predstavljajo tudi najbolj preproste stvari, kot je kratek sprehod, poslušanje glasbe ali pa branje dobre knjige. Najdite, kaj je tisto, kar vam ustreza in pri čemer se vi najbolje počutite.

2. Počitku morate biti predani

Dve uri kvalitetnega počitka je v vsakem primeru bolje kakor šest ur počitka, polnega takih in drugačnih motenj. Ko si vzamete čas zase in za počitek, bodite temu predani. To pomeni, da odstranite vse nepotrebne motnje, kot je na primer telefon, in skušate odmisliti kaj vse še morate v naslednjih dneh postoriti.

3. Čas zase vključite v svoj urnik in pri tem bodite velikodušni

Kadar si naših obveznosti ne planiramo, se pogosto zgodi, da sprejemamo naše odločitve na podlagi tega, kako se v danem trenutku počutimo. Zato je dobro, če v vaš tedenski urnik vključite tudi čas za počitek. Pri tem bodite iskreni do sebe – koliko časa zares potrebujete, da se boste napolnili z energijo in imeli potem še večji zagon. Dovolite si, da s časom, ki je namenjen počitku, pretiravate. Na ta način na boste imeli slabe vesti, ko si boste na primer več kot eno uro vzeli čas zase in poleg tega se vam bo tudi za naprej obrestovalo, saj boste dobili nove moči za delo.

4. Dovolite si uživati v kratkih trenutkih sproščenosti skozi teden

Ko vpeljujemo nove rutine v naš vsakdan se pogosto zgodi, da gremo na »vse ali nič«. To pomeni, da se morda preveč izčrpavamo z delom čez teden in potem cel vikend nič ne delamo, ali pa da iščemo izgovore, zakaj si v danem trenutku ne moremo vzeti prosto, zaradi česar si potem sploh v tistem dnevu ne vzamemo trenutka zase. Tako vedenje lahko vodi do večjega tveganja za izgorelostjo, pogosto pa se zgodi tudi, da tisti počitek, ko si ga v takih primerih vzamemo, ni tako kvaliteten. Ravno zaradi tega je koristno, da si skozi celoten teden razporedimo nekaj trenutkov zase, namesto da ves čas za sprostitev načrtujemo za vikend.

5. Ustvarite si svoj ritual, ki vas bo pripravil na čas za počitek

Ta nasvet je posebej namenjen tistim, ki delate od doma. Ko delamo od doma, se mnogokrat zgodi, da se meja med časom za delo in prostim časom zamegli. Ta meja se zamegli zaradi tega, ker nimamo nekih vsakdanjih rutin za začetek in konec delovnega časa, s katerimi bi možgane pripravili na to, da se delo začne oziroma konča. S tem razlogom je priporočljivo, da si sami ustvarimo neke rituale, s katerimi bomo ločili delo od prostega časa. Taki rituali so lahko na primer sprehod, meditacija, telovadba, zapis vseh delovnih obveznosti za naslednji dan… Po končanem ritualu se lahko vaš prosti čas začne, pri čemer bodite pozorni, da boste upoštevali vse ostale nasvete, ki smo jih obdelali do zdaj.

6. Počitka si ni potrebno prislužiti

 Prepogosto se nam zgodi, da si zaradi poplave opravkov in obveznosti ne dovolimo vzeti nekaj trenutkov sprostitve, dokler ne bomo odkljukali vsega na našem listku opravil. Tak način mišljenja nam lahko kasneje uniči naš dejanski počitek, saj bomo še vedno razmišljali o vseh možnih obveznostih, ki se jih še nismo lotili. Zato predlagamo, da naj vam počitek ne predstavlja nekega luksuza, ki si ga lahko privoščite le takrat, ko ste zares garali, temveč naj vam počitek predstavlja neko nujno opravilo, ki ga morate opraviti, ne glede na kaj.

Povzeto po: https://www-self-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.self.com/story/how-to-relax-according-to-therapists/amp