O pomenu rekreacije…

O rekreaciji in njeni pomembnosti smo na naši strani že pisali. Tu si lahko preberete članek o aktivnem odmoru, tu si lahko pogledate infografiko, tu si lahko preberete nekaj o jogi v podjetju.


Več stresa kot doživljamo na delovnem mestu, manj se bomo doma ukvarjali z rekreacijo, športom ali aktivnostmi sproščanja. Tako lahko postanemo ujeti v začaran krog slabega počutja. Zakaj je torej rekreacija (v povezavi z delom in delovnim mestom) sploh pomembna?

Rekreacija izboljša naše zdravje in splošno dobro počutje, kar se prenese tudi na področje dela. Posameznik, ki se redno ukvarja s športom ali rekreacijo je bolj zdrav, močan, ima pa tudi manjšo možnost, da zboli za kakšno duševno boleznijo. Šport vpliva tudi na naš nivo stresa – s prakticiranjem redne vadbe znižamo stres in se počutimo bolje! Zaznamo lahko večjo produktivnost delavca, večje zadovoljstvo z delom, in pa tudi višje zadovoljstvo strank. Zaradi tega prihaja do manj bolniških odsotnosti.

Rekreacija in šport pa vplivata tudi na miselne strategije, ki jih uporabljamo. Ljudje, ki se ukvarjajo z ekipnimi športi, naj bi imeli bolj pozitivne strategije reševanja konfliktov, kar se kaže na več področjih – eno izmed njih je zagotovo področje dela. Tam prihaja do manj konfliktov, ki jih znajo ustrezneje rešiti.

Zelo spodbudne rezultate pa prinašajo tudi raziskave, ki se ukvarjajo z rekreacijo na delovnem mestu samem. Poleg vseh drugih prednosti, ki jih prinese rekreacija na delo, so tu zaznali tudi večjo povezanost med sodelavci, boljše počutje na delovnem mestu in višjo zavezanost organizaciji.

Rekreacije torej ne gre zanemarjati! Vkolikor doživljamo več stresa v službi ali doma, se moramo še bolj potruditi in si vzeti čas, saj nam lahko le to dolgoročno pomaga.