Ideje za učinkovito soočanje s stresom in sprostitev

O sprostitvi in soočanju s stresom smo že pisali. Brali ste lahko že članke o mobilnih aplikacijah, ki pomagajo pri spopadanju s stresom, tehnikah čuječnosti, avtogenem treningu ter tem, kako lahko zmanjšamo stres na delovnem mestu.


Glede na čas, v katerem se nahajamo trenutno, verjamem, da marsikomu zmanjka časa za sprostitev, ki je ključna pri soočanju z veliko količino stresa. Sama sem se v ponedeljek udeležila delavnice sproščanja, ki jo je v sodelovanju s projektom Kako si? pripravil zavod Empatiko. Nekaj predstavljenih tehnik bom delila tudi z vami.

Progresivna mišična relaksacija

Progresivna mišična rekaksacija je namenjena doseganju fizične sprostitve mišic, kjer z opazovanjem te spremembe v sproščenosti pridemo tudi do miselne sprostitve. Pri tehniki je ključno, da postopoma krčimo in sproščamo mišice v telesu. Začnemo lahko pri stopalih in se postopoma premikamo preko mišic v telesu do glave. Izbrano mišico ob vdihu skrčimo, držimo 5 sekund, nato pa z izdihom sprostimo in opazujemo spremembo vsaj še en dodaten vdih in izdih. Ker pri tej vadbi ne potrebujete vodenja, jo lahko izvajate kadarkoli med odmorom ali v službi.

Prilagam tudi posnetek, ki prikazuje vadbo progresivne mišične relaksacije. Ogledate si ga lahko na povezavi.

Čuječnost

Pri čuječnosti je ključno, da smo osredotočeni na sedanji trenutek, brez obsojanja. Poskušamo se osredotočiti na določen aspekt našega telesa (npr. na dihanje), ostalih misli, ki se nam porajajo, pa ne presojamo, jih samo pustimo, da so.

Prilagam tudi posnetek, ki je bil uporabljen na delavnici. Posnetek so posneli člani zavoda Empatiko in je v slovenščini. Ogledate si ga lahko na povezavi.

Vodena vizualizacija

 Vodena vizualizacija je oblika meditacije, kjer se lahko sprostimo brez neke priključene telesne aktivnosti. Pomembno je, da si ob tem čim bolj živo predstavljamo določeno sliko, o kateri govori tisti, ki vodi vizualizacijo.

Prilagam posnetek, ki prikazuje vadbo vodene vizualizacije. Posnetek je v angleščini. Ogledate si ga lahko na povezavi.


Posnetki tako progresivne mišične relaksacije kot tudi vodene vizualizacije, ki so bili predstavljeni na delavnici Zavoda Empatiko, bodo sproti dodani tudi na njihov Youtube kanal. Po objavi vseh videov bom njihovo povezavo dodala v članek.

Avtorica: Sara Pavlović