Življenje je učenje: izzivi pri izvedbi delavnic za izobraževanje odraslih

Photo by cottonbro studio on Pexels.com

“Ko gre za izobraževanje odraslih, je taktika malo drugačna, kot če učimo otroke, ker možgani odraslih niso tako odprti za učenje.” V tokratnem prispevku avtorji naslavljajo dva ključna dejavnika, ki ju moramo upoštevati pri izobraževanju odraslih


Avtorji: Žan Luka Lavriha, Katja Petrič, Ema Petavar

Je tudi za vas prva asociacija na izobraževanje dolgočasna predavanja, ki ste se jih morali udeleževati v šoli? Izobraževanje odraslih je vedno pogostejše, pri načrtovanju le-tega pa moramo biti pozorni, da ga ustrezno prilagodimo ciljni skupini.

Da bo izobraževanje odraslih uspešno, je pomembno, da med samim izobraževanjem zagotovimo izločanje dveh molekul. Prva je adrenalin, ki aktivira možganske nevrone, izloča pa se, ko smo v stanju budnosti. Druga pomembna molekula je acetilholin, ki nevronom omogoča spremembo. Ta molekula se izloča, ko smo pozorni. Tako je ključnega pomena, da udeležence izobraževanja ohranjamo budne in pozorne – to lahko storimo na več načinov, ključnega pomena pa je že sama priprava prostora, ki mora biti dovolj osvetljen. Budnost lahko ohranjamo z dihalnimi vajami, pri ohranitvi ali vzpostavitvi pozornosti so dobrodošli aktivni odmori. Več nasvetov kako preiti izzive izobraževanja za odrasle si lahko ogledate v videu.