S pozami moči do uspeha

Photo by Julia Larson on Pexels.com

»Moč naj bi spodbudila delovanje kognitivnih sposobnosti, kar nakazuje na to, da lahko zavzemanje poz moči izboljša kakovost posameznikovega govora. Poza moči naj bi pri posamezniku zvišala tudi njegovo samopodobo.« Poze moči so v raziskovanju relativno nov konstrukt, smo pa na naši spletni strani že pisali o tem, kako biti uspešen na zaposlitvenem razgovoru. V kolikor vas zanima vloga poz moči pri uspešnem razgovoru, vabljeni da si ogledate naslednji prispevek.


Avtorice: Tjaša Gantar, Tia Jakopič, Nina Kurdija, Živa Manja Petrovec

Vzravnan trup in iztegnjene okončine so znak odprte drže, ki tako pri ljudeh kot tudi pri primatih izraža moč. Kot poze moči tako definiramo položaje telesa, ki izražajo odprto nebesedno govorico. Ideja poz moči je, da naša nebesedna govorica vpliva na naše psihološko delovanje, vedenje in telesne vidike.

Poze moči imajo tako kar nekaj pozitivnih učinkov, med drugim nižjo raven stresa in anksioznosti, posamezniki bi naj bili tudi bolj optimistični in ciljno usmerjeni. Po drugi strani pa nekatere raziskave kažejo, da prakticiranje poz moči nima učinkov. V kolikor vas zanima več o moči, pozitivih učinkih poz moči in kako jih lahko uporabite v svojo korist, vas vabimo, da si ogledate spodnji videoposnetek.