Community manager: poklic prihodnosti

Community manager je poklic, ki je razmeroma nov. Termin izhaja iz industrije računalniških iger in se je začel uveljavljati v devetdesetih letih z razcvetom masivnih večigralskih spletnih iger z vlogami. S hitrim razvojem interneta so se razširile spletne računalniške storitve, storitve le teh pa so vključevale različne interesne skupnosti. Vodje teh skupnosti so se uveljavili kot Community Manager-ji.

Vloga, ki jo ima community manager, je omogočiti ljudem biti najboljše kar so lahko v določeni skupnosti. Njihova naloga je pomagati članom skupnosti doseči njihove največje ambicije in pomagati članom delovati z drugimi člani tako, da ne dosežejo samo lastnih ciljev ampak tudi cilje same skupnosti.

Katere osebnostne karakteristike mora posedovati oseba, ki opravlja delo community manager-ja? Kaj dela community manager in zakaj gre za poklic prihodnosti? Katere so značilnosti dobrega online community managerja? Kakšna je razlika med community managerjem in social media managerjem?

Odgovore na zastavljena vprašanja si lahko preberete v seminarski nalogi avtorice Iris Božič z naslovom Community manager.