Zavzetost kot zaroka ali kaj več?

Pinky swear

Piše: Eva Boštjančič

Razmišljam o dnevih po moji zaroki – oči so se mi svetile, za mojega prihodnjega izbranca bi naredila (skoraj) vse, bila sem polna energije. Veselila sem se vsakega novega dne. Zjutraj, na poti v službo, sem opazovala, kako se drevesa spet odevajo v spomladansko živozeleno preobleko, ljudi, ki so hiteli mimo mene, čutila pa sem tudi sebe – zavedala sem se, da lahko globoko diham, da čutim, da mislim.

Če prenesem to izkušnjo v organizacijo, vidim kar nekaj vzporednic z zavzetostjo. Pravzaprav smo vsi, ki se počutimo, kot sem se jaz v tednih po zaroki, pri delu zelo zavzeti. Naša zavzetost se kaže na sto načinov, predvsem kot večja zagnanost pri delu in posledično učinkovitost. Saj ste hitro in primerno prilagodljivi, kajne? Gotovo vas kolegi pogosto opišejo, kot družabno in energično osebo, ki je vedno dobre volje? Vaši rezultati dela so boljši od rezultatov vaših kolegov? Včasih predlagate tudi kaj novega, čeprav vas za to niso posebej prosili? Da, to smo »zavzeteži«, ki pa nikakor nismo deloholiki. Slednji delajo, ker morajo, ker so negotovi, včasih le zaradi statusa. Mi svoje delo opravljamo zavzeto zato, ker si to želimo, ker se spoštujemo, zaupamo v svoje sposobnosti in optimistično sledimo ciljem, v katere verjamemo.

Ker pa se delovni pogoji med seboj razlikujejo in dnevno spreminjajo – na primer, danes opravljam administrativna dela, jutri obiskujem stranke – in ker tudi naše razpoloženje ni vedno le dobra volja in pristen nasmeh, se tudi delovna zavzetost spreminja. Včasih iz ure v uro, včasih glede na nalogo, ki jo v tistem trenutku opravljam.

Najlepše pa je ob jutrih, ko se zbudim z nasmeškom na ustih – spet je nov dan in grem novim delovnim izzivom naproti. Če sem zaročena ali pa tudi ne, le da imam delo, kolege in delovno okolje, ki mi ponujajo smisel, varnost, primerno stopnjo samostojnosti in prijetne medosebne odnose. Če tega v delovni organizaciji ni, ne morem biti zaročena, ops, zavzeta.

Besedilo je bilo objavljeno v reviji Obzornik, maj 2015