Ali smo lahko v pisarni tudi “kot doma”?

Domače okolje je res domače. Zasebni in intimni prostor, ki je navzven obdan z vsemi nam ljubimi stvarmi, spominki in našimi ljubljenimi. Vsako jutro, ko odhajamo na delovno mesto, po večini puščamo pravega sebe v tistem prostoru, vedoč, da se kasneje v dnevu ponovno vrnemo.

Službene pisarne so lahko zelo »sive«, hladne in nimajo »duše«, kot bi pravili zagovorniki Feng Shui-a. Vedoč, da v teh prostorih preživimo tudi večino dneva (pa pustimo raje avtomobile in prometne konice ob strani), si lahko tudi ta prostor drastično spremenimo v bolj fizično toplo, prijetno, udobno in ugodno okolje. Za to ne potrebujemo veliko denarja, zgolj voljo in čas.

1.    Rešite se navlake.
Se še spomnite na fakulteti, ko ste odšli na govorilne ure k staremu in naveličanemu profesorju? Velika in veličastna miza, polna starih papirjev z obrisi dna kavnih skodelic in zatohel prostor, kamor že dolgo ni posijalo sonce. Naj vaš delovni kotiček v pisarni ne bo podoben temu. Vzemite si čas in postopoma sortirajte svoje stare papirje in ne bojte se napolniti smetnjaka za odpaden papir. Tudi svinčnikov ne potrebujete preveč, kajne? Obdržite le tiste, ki jih dejansko uporabljate in še nekaj rezerve.

2.    Čista miza, čist um.
Azijska tradicija narekuje, da je čisto okolje odraz čistega in umirjenega duha. Lahko pa deluje tudi v obratni smeri – da vas pomirja. Na mizi naj bodo le osnovne stvari: računalnik s tipkovnico in miško (ali prenosnik), skodelica z nekaj svinčniki, blokec papirja za hitre zapiske. Ne pozabite na steno, kjer naj bodo le nujni post-it listki. Risbica otroka, slika partnerja ali motivacijski poster naj bo vaša dnevna aspiracija za lepšo vrnitev domov.

3.    Vnesite živo bitje v pisarno.
Nekateri kadrovski eksperti že poročajo o delovnih mestih, kjer prisotnost pasjega prijatelja celo ni prepovedana. Če pa vam šef ne dovoli pasje družbe v službi, pa roža ali dve ne bosta odveč. Po nekaterih študijah, naj bi bil zrak v pisarni kar petkrat bolj onesnažen kot na ulici, zato imate še razlog več, da vašo mizo okrasite z rastlino, ki zahteva malo ali pa zmerno pozornost. Najbolj se obnesejo: kaktusi, rumena palma, poprova meta, navadni bršljan, navadna melisa, zlati potos in gardenija.

4.    Sedite udobno?
Pisarniški stoli znajo biti neudobni in anatomsko nevarni. Zravnana hrbtenica in hrbtenjača z živčevjem sta najboljše stanje za človekovo nemoteno prekrvavitev, dihanje in splošno počutje. V kolikor nimate možnosti, da svojega vodjo prepričate za nov stol, si sami po nizki ceni kupite razne podloge, ki so anatomsko primernejši.

Veliko teh stvari bi se še našlo, pa vendarle ne pozabite na najpomembnejše: sami ste odgovorni za svoje počutje na delovnem mestu, zato pozitivna notranja energija ne bo odveč v nobenem trenutku.

Piše: Sanja Sever, dipl. psih. (UN), asistentka HRM svetovalcu Taktika Plus d.o.o