Poslovni inkubatorji in pospeševalniki

Kaj že veste o poslovnih inkubatorjih, pospeševalnikih in startupih?

Poslovni inkubator je organizacija za hitrejšo rast in uspešnost podjetniških družb z vrsto podpornih virov in storitev za podjetja. Lahko vključujejo fizični prostor, kapital, inštruiranje, skupne storitve in omrežne povezave. Njihov glavni cilj je pomoč pri ustvarjanju mladih podjetij, ki jim nudijo potrebno podporo, finančne in tehnične storitve.

night-85645Business inkubatorji in pospeševalniki so danes zelo popularni. Vendar pojem poslovni inkubator ni nov. Prvi poslovni inkubator se je pojavil v Ameriki leta 1959, ki danes še vedno deluje. Financiral ga je program YCombinator, ki se ukvarja z vlaganjem denarja v nove ideje in projekte v Ameriki že več kot 70 let (http://www.ycombinator.com/).

Kdaj je inkubator učinkovit? Dve ključni stvari, ki opredelita učinkovit inkubator sta: potrjena tržna priložnost s kupci, ki so pripravljeni plačati za izdelek ali storitev; in izdelek ali storitev, ki tako priložnost tudi nudi (Mitra, 2013). Pri tem igra inkubator posredno vlogo pri razvoju izdelka ali storitve, pomaga povezati zainteresirane stranke, mlade podjetnike in vlagatelje s pomočjo predhodnega znanja, mentorjev, razvoja ključnih veščin podjetnikov ter izbiranja najboljših preverjenih strategij trženja.

V zadnjih letih pa strokovnjaki na področju poslovanja trdijo, da inkubatorji in pospeševaljci niso več tako učinkoviti, kot so bili še pred 10. leti. S. Mitra (2013) meni, da v svetu obstaja več kot 7.500 inkubatorjev, pri tem pa večina od njih ni uspešna. Dodaja še, da je za inkubatorje pomembno, da ne prispevajo samo prostora, v katerem lahko stratuperji sodelujejo, ampak je pomembno, da ocenijo tudi realno vrednost projektov in potencialni uspeh glede na možnosti vlagateljev, stratuperjev in trga.

Kakšne so še slabosti in napake poslovnih inkubatorjev ter pospeševalnikov, kakšna je njihova prihodnost, kaj se na tem področju dogaja v Sloveniji in kakšna je pri tem vloga organizacijske in kadrovske psihologije – vse to in še več lahko izveste v seminarski nalogi Stanislave Grachova – tukaj.

Nekaj podobnega na temo startupov lahko najdete med preteklimi prispevki tudi na naši spletni strani:

https://psihologijadela.com/2016/09/28/kaj-potrebujem-za-zagon-uspesnega-start-up-a/

https://psihologijadela.com/2015/11/09/ni-zaposlitve-ustvarimo-jo-sami-startup/

https://psihologijadela.com/2014/06/30/kako-ustanoviti-lastno-podjetje/

fashion-men-vintage-colorful