Kolikokrat vas iz službe kličejo izven delavnika? Zaupajte nam v raziskavi.

Photo by fauxels on Pexels.com

V Evropi je kar 41 % zaposlenih dosegljivih tudi izven delovnega časa. Sodelujte v raziskavi, ki nam bo pomagala ugotoviti, kakšni so podatki v Sloveniji.


Delovni pritisk na daljavo ob uporabi IKT (informacijsko-komunikacijske tehnologije) je koncept, ki opisuje željo zaposlenega, da se odzove na službena sporočila, ne glede na to, kdaj so poslana. To je pogosto povezano z normami in pričakovanji glede odzivnosti zaposlenih v organizaciji.

Kljub temu je miselni odklop pomemben, saj se pozitivno povezuje z blagostanjem. Gre pravzaprav za pravico zaposlenega do odklopa, saj zabrisana meja med delom in prostim časom prispeva h kognitivni preobremenjenosti, čustveni izčrpanosti, negativnim čustvenim stanjem, nezadovoljstvu, slabo vpliva pa tudi na delodajalca, saj prispeva k absentizmu, fluktuaciji in deviantnosti zaposlenih. Se lahko zares miselno odklopimo, če se odzivamo na službena sporočila tudi izven delovnega časa?

Študentke Urška Horvatič, Lea Štravs in Jerica Peric vas vabijo, da jim pomagate rešiti anketo, ki jo bodo uporabile v študijske namene. Zanima jih, kakšna je pojavnost dosegljivosti izven delovnega časa in kako le-ta vpliva na duševno zdravje zaposlenih.

Kdo lahko sodeluje: vsi zaposleni (ne preko študentskega servisa)

Trajanje izpolnjevanja vprašalnika: približno 2 minuti

Rok za izpolnjevanje: 14. april 2023