Mobing – trpinčenje na delovnem mestu

Turbulenca, izobraževalna oddaja na RTV Slovenija, je tokratno oddajo posvetila mobingu oz. trpinčenju na delovnem mestu.

Mobing v slovenščini opisujemo kot načrtno psihično nasilje, ustrahovanje in trpinčenje na delovnem mestu. V oddaji o mobingu spregovorita gostji mag. Nataša Belopavlovič (strokovnjakinja za področje delovnega in socialnega prava) ter mag. Pavla Mlinarič (svetovalka za reševanje konfliktov in mobinga). O posledicah mobinga spregovori tudi kadrovska strokovnjakinja Suzana Kragelj.

S klikom na povezavo si lahko ogledate oddajo, v kateri boste izvedeli, kako prepoznati in se obvarovati pred mobingom, kakšna je razlika med mobingom in neprimernim vedenjem na delovnem mestu, zakonska opredelitev ter najpogostejše oblike mobinga, nasveti za žrtve mobinga, najpogostejši vzroki mobinga, kaj je pasivni mobing, kakšne so posledice mobinga, dokazovanje mobinga na sodišču, stroški postopkov in odškodnine ter kakšne so obveznosti delovne organizacije, ko se pojavi mobing.

 Povezave za tiste, ki želite izvedeti več o tem:

Študentke prvega letnika magistrskega študija psihologije so posnele kratek film o Mobingu, kjer lahko izveste, kaj je mobing, kakšne oblike mobinga poznamo, kaj lahko storijo žrtve in kakšni so nasveti delovnim organizacijam za preprečevanje mobinga.

V študijskem letu 2013/14 so študenti Fakultete za upravo, Univerze v Ljubljani, pod mentorstvom dr. Eve Boštjančič raziskovali področje vpliva psihofizičnih dejavnikov – mobinga na učinkovitost zaposlenih v javni upravi ter na koncu pripravili predstavitev, ki si jo lahko ogledate tukaj.

Več o mobingu ter o izbranih vprašalnikih za uporabo na področju dela in organizacije, si lahko preberete tukaj.

Tina Zakrajšek