Včeraj v službi, danes v pokoju

Turbulenca, izobraževalna oddaja na RTV Slovenija, je novembrsko oddajo posvetila upokojevanju.

Zupančič (2009) opredeli upokojitev kot starostno normativni življenjski dogodek, ki od posameznika zahteva prilagajanje na več področjih življenja in predstavlja kakovostno novo obliko odloženega identitetnega položaja, v okviru katerega preoblikuje sestavne dele dosedanjega identitetnega konstrukta v novo celoto.

Po upokojitvi se človekovo življenje korenito spremeni. V celoti se spremeni vsakdanjik in odnosi do ljudi, posameznik pa se mora spoprijemati z različnimi izzivi, ki se pojavijo ob prehodu v upokojitev. Oži se socialna mreža posameznika, na novo se postavlja partnerska vloga, zgodijo se spremembe v družinskih odnosih. Kaj se zgodi, ko se upokojimo?

V oddaji gostje dr. Polona Matjan Štuhec (spec. klin. psih.), Anton Donko (Zveza društev upokojencev Slovenije) in Natalija Planinc (aktivna upokojenka), spregovorijo o trenutku, ko nastopi upokojitev, kako se nanjo pripraviti, da se izognemo stresu, kako si izoblikovati socialno mrežo in biti aktiven. 

S klikom na povezavo si lahko ogledate oddajo.

 Povezave za tiste, ki želite izvedeti več o tem:

O osebnih in poklicnih dejavnikih, ki se povezujejo s stališči do upokojitve si lahko preberete v diplomskem delu Nine Bečić, ki ga najdete tukaj.

O delu upokojencev ter pomenu dela po zaključku kariere in doživljanja upokojitve si lahko preberete tukaj.

Informacije o knjigi z naslovom Psihologija upokojitve, ki vključuje najnovejše raziskave in že uveljavljene teorije v zvezi s tem, kako se posamezniki prilagodijo upokojitvi si lahko preberete tukaj.

Informacije o knjigi z naslovom Zakjučevanje kariere – od teorije k praksi, ki vključuje tri obdobja zaključevanja kariere: (1) obdobje zaključevanja kariere, (2) obdobje pred zaključkom kariere in (3) obdobje po zaključku redne zaposlitve, si lahko preberete tukaj.

Razmišljanje Elene Skok o tej temi si lahko preberete v blogu z naslovom Kaj delaš sedaj, ko ne delaš več?, ki ga najdete tukaj.

Tina Zakrajšek