Dobre prakse na področju usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja

Ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem vpliva na učinkovitost na delovnem mestu, zadovoljstvo z delom, namen menjave službe, zadovoljstvo z družinskim življenjem in življenjem na sploh ter pripadnost organizaciji. Iz tega lahko sklepamo, da ravnovesje med delom in zasebnim življenjem ni pomembno le za kvaliteto posameznikovega življenja, temveč tudi za delovanje organizacije, v kateri je posameznik zaposlen. V interesu organizacij je torej, da posameznikom omogočijo doseganje ugodnega ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem, saj v zameno dobijo učinkovite, predane in zadovoljne delavce, za katere obstaja manjša verjetnost, da bodo organizacijo zapustili.

Kaj je usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja? Kateri so dejavniki in posledice, ki vplivajo na usklajevanje med poklicnim in zasebnim življenjem? Kakšno je ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem po Sloveniji in po svetu?

Odgovore na zastavljena vprašanja ter organizacijske prakse za doseganje ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem si lahko preberete v seminarski nalogi Maše Smole z naslovom Dobre prakse na področju usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja.

Razmišljanje Maše Smole o tej temi si lahko preberete v blogu z naslovom Kako bomo v prihodnosti lovili ravnotežje med zasebnim in poklicnim življenjem?, ki ga najdete tukaj.

Povezave za tiste, ki želite izvedeti več o tem:

Kratko predstavitev področja ter izbrane vprašalnike ravnovesja med delom in zasebnim življenjem za uporabo na področju psihologije dela in organizacije, najdete tukaj.

Povezavo do intervjuja z naslovom Zasebno in poklicno življenje se morata dopolnjevati, v katerem dr. Eva Boštjančič med drugim spregovori o ločnicah med delom in zasebnim življenjem, kako si lahko popestrimo delo, kdaj delovno mesto zapustiti, o strahu, ki je vedno bolj prisoten na delovnih mestih, pa tudi o preprostih spremembah, ki jih lahko naredimo za boljše vzdušje izven domačega okolja, najdete tukaj.

Predstavitev o učinkovitem usklajevati zasebnega in poklicnega življenja v javni upravi, ki so jo v študijskem letu 2013/14 pripravili študentje Fakultete za upravo, Univerze v Ljubljani, pod mentorstvom dr. Eve Boštjančič, najdete tukaj.

Tina Zakrajšek