Kako na nas vplivajo počitnice?

Piše: Ana Aškerc

Zakaj nam počitnice koristijo? Kako na nas vpliva dopust?

Raziskave kažejo kratkoročne učinke v psihičnem blagostanju in zdravju po dopustu glede na blagostanje in zdravje pred dopustom. Po dopustu so ljudje manj izčrpani, poveča se njihovo zadovoljstvo z življenjem.  Dopust pa ima še druge učinke – na delovno angažiranost, stres, izgorelost, izostajanje od dela in celo na posameznikovo ustvarjalnost.

Vsi ti koristni učinki pa zbledijo v roku enega mesca. Zahteve delovnega mesta po dopustu pospešijo izbledelost koristnih učinkov, torej učinki hitreje zbledijo, če so zahteve delovnega mesta po dopustu višje. Pomembno je, da v prostem času po dopustu delavci doživljajo več sprostitve, tako koristni učinki dopusta kasneje zbledijo. Iz tega so avtorji zaključili, da lahko pozitivne učinke dopusta podaljšamo tako, da zmanjšamo delovne zahteve in zagotovimo sprostitev v prostem času po dopustu (Kühnel in Sonnentag, 2011).

triebental-1742274_960_720

Zdravje in blagostanje pa se lahko bistveno poslabšata s časom, če zaposleni ne gredo na dopust, saj je dopust dolgoročno pomemben za zdravje in vitalnost. Tako je študija Gumpa in Matthewsa (2000) pokazala, da imajo osebe, ki si niso vzele letnega dopusta v dobi devet let, večje tveganje smrti. Ta študija je pokazala, da so neredne počitnice in dopusti pomemben dejavnik tveganja za srčne bolezni. Frekvenca letnega dopusta je povezana z zmanjšanem tveganja smrtnosti. Japonska študija je pokazala, da imajo poleg tega ljudje, ki gredo na dopust redno, v splošnem bolj zdrav način življenja, kot je na primer manj kajenje, telovadba, spanje in zdrava prehrana.

Dopust (vsaj začasno) zviša blagostanje in zdravje posameznika. Pomembno je, da optimalno izkoristimo ta prosti čas. Ni tako pomembno, kam iti na dopust, kako dolgo in kaj tam početi, pomembneje se je osredotočiti na druge stvari, kot so recimo gladko in umirjeno začeti dopust, umakniti se od vsakodnevnih skrbi, pomembneje je tudi, da posameznik med dopustom občuti zadovoljstvo, užitek in avtonomijo, ima nepozaben konec počitnic ter postopen prehod in vrnitev nazaj na delovno mesto. Pri preživljanju dopusta je pomembno, da si vzamemo oddih od vsakodnevnega dela in delovnih obremenitev. Rezultati sodobnih raziskav kažejo, da samo sprostitev ob koncu tedna ne zadostuje.

 

Zanimiv povzetek sodobnih raziskav o dopustu najdete tukaj.

Podobni prispevki na naši spletni strani:

https://psihologijadela.com/2016/07/11/kako-resnicno-odklopiti-delo-med-dopustom/

https://psihologijadela.com/2015/08/03/o-dopustu-regresu-in-delu-med-dopustom/

https://psihologijadela.com/2015/07/01/delo-med-dopustom-v-povezavi-z-delovno-motivacijo-in-zadovoljstvom/

 

Viri:

de Bloom, J. (2015). Making holidays work. The Psychologist28(8), 632-636.

Gump, B. B., in Matthews, K. A. (2000). Are vacations good for your health? The 9-year mortality experience after the multiple risk factor intervention trial. Psychosomatic Medicine, 62(5), 608–612.

Kühnel, J., in Sonnentag, S. (2011). How long do you benefit from vacation? A closer look at the fade-out of vacation effects. Journal Of Organizational Behavior, 32(1), 125–143. doi:10.1002/job.699