Tetovaže in zaposlovanje

Mnogi kadrovniki v selekcijskem postopku izločajo kandidate na podlagi informacij, ki so pravzaprav nerelevantne za razpisano delovno mesto. In tu se pojavi problematika diskriminacije (Atkinson, 2003), s katero se soočajo mnogi kandidati, ki ima na svojem telesu eno ali več tetovaž. Da bi se izognili nevarnosti, da na delovno mesto ne bodo sprejeti na podlagi zunanjega videza, se nekateri zato odločijo za lasersko odstranitev tetovaže (Roberts, 2012), drugi pa tetovažo skrijejo z oblačili (Gerson, 2012).

Načinov, na katere ljudje spreminjajo svoje telo, je ogromno, tetovaže so le eden izmed njih. Vseeno pa raziskave (Mann, 2005) kažejo, da gre pri posameznikih s tetovažami za zelo stigmatizirano skupino iskalcev zaposlitve.

Če vas zanima več o tetovažah v povezavi z zaposlovanjem, motivih za tetoviranje, pogostosti tetovaž v svetu in pri nas, osebnostnih značilnostih tetoviranih posameznikov, stigmatizaciji in diskriminaciji oseb s tetovažo, lahko več preberete v seminarski nalogi Hane Zega, z naslovom Tetovaže in zaposlovanje. Preberete si lahko tudi, kako bi lahko psihologi pomembno pripomogli k bolj pravični obravnavi kandidatov.

woman-1209590_960_720