Postavimo si meje – srečno 2022

Photo by Mikhail Nilov on Pexels.com

Prihajajoče novo leto predstavlja za ene priložnost, drugim se zdi, da se ne bo nič zares spremenilo. Ker na nas pogosto pomembno vpliva okolje je nujno, da znamo postavljati meje. Še posebej v trenutnem času, ko smo dosegljivi na vsakem koraku in se včasih ne znamo ali ne želimo odklopiti.


Avtorica: Eva Boštjančič

Koledarsko leto se hitro izteka in skupaj odštevamo dni do konca – še sreda, četrtek, petek. To je do meje oz. datuma, 31. 12. 2021, ki so nam jo postavili drugi. Čez nekaj dni bodo stari koledarji romali v koš, na steno pa bomo obesili nove.

In še prekmalu bo tu januar 2022, ko nam bodo mediji ponujali vrsto nasvetov, kako se v novem letu lotiti hujšanja, kako začeti postavljati nove karierne cilje, kako se znebiti slabih navad, kaj vse naj naredimo drugače, boljše. A te meje in napotki so le na papirju. Ops, na ekranu. Kdo pa nam postavlja meje v naših glavah? Ali nam jih postavlja politika, družba, vodja, morda naša družina?

V novem letu 2022 vsem bralcem in sledilcem spletne strani Psihologijadela.com želim, da si začnejo postavljati meje sami. In to na vseh področjih našega bivanja in delovanja:

  • na delovnem mestu – katere so prioritete mojega delovnega mesta, kaj so moje naloge in katere naloge so stvar nekoga drugega, kako se do mene vede vodja (ali so njegovi problemi zares tudi moji?) in kako se jaz vedem do vodje, kolegov, kolegic…  
  • med službo in delom – kako lahko čim več delovnih nalog naredim v delovnem času, da učinkovito komuniciram v trenutkih, ko sem preobremenjen/a, da v prostem času ne opravljam službenih zadolžitev, da ko počivam ali ko sem na dopustu, vnaprej preusmerim elektronska sporočila in pošto…
  • meje v privatnem življenju – da znam reči NE stvarem, ki jih ne zmorem, si jih ne želim, ki so mi naporne ali ko se ne počutim ok; da si vzamem čas le zase, pa naj bo to lenarjenje, trening ali branje; da si polnim baterije na način, ki je meni najljubši – nekateri z druženjem s prijatelji, drugi med urejanjem bonsajev, tretji ob dviganju uteži, nekateri ob študiju, nekateri pa….

Lahko je vse to napisati, težje pa uresničiti. Zato sledi še nekaj kratkih in uporabnih napotkov, kako meje tudi zares postaviti:

  • Ne potrebujem veliko besed. Potrebujem le podporo, spodbudno besedo v trenutku, ko me začne zapuščati notranja motivacija. 
  • Ne potrebujem opravičevanja in pojasnjevanja. Ker se sam/a odločim, da bom rekla/rekel NE, je ta NE zelo jasen, nedvoumen. 
  • Pomembno je moje vedenje. Na začetku, ko se na spremembo še navajam, si lahko nastavim opomnik. Ob zaključku koraka, se lotim in analiziram, kaj sem naredil/a dobro in kaj bi lahko naredil/a še bolje.
  • Najmočnejši motivator so izkušnje. Vsaka izkušnja, dobra ali slaba, je informacija, na podlagi katere lahko svoje vedenje spremenim, prilagodim ali celo opustim. 

Zato si ob novem letu naredite seznam mej, ki bi jih radi na novo vzpostavili. Novo oblikovane in zgrajene meje vam bodo dolgoročno prinesle občutek psihološke varnosti, zadovoljstvo in, čeprav morda presenetljivo, tudi svobode. Pa srečno in pogumno!