Majhna laž na intervjuju ne škodi nikomur – ali pač?

Photo by fauxels on Pexels.com

Iskanje zaposlitve je za marsikoga stresen dogodek, večina pa si na selekcijskih razgovorih želi ustvariti kar najboljši vtis na delodajalca. To pa lahko vodi v laganje, o čemer smo v preteklosti že pisali.


Avtorici: Jelena Lacmanović in Aleksandra Bojković

Zakaj kandidati lažejo na selekcijskih intervjujih?

Intervju je ena izmed najbolj razširjenih metod za selekcijo kandidatov, uspešnost na intervjuju pa je lahko odločilen faktor, ki vpliva na izbiro kandidata. Kandidati pogosto na intervjuju upravljajo vtis – to pomeni, da si želijo ustvariti pozitiven vtis na druge, v tem primeru delodajalca, da bi prišli do določenega cilja, torej zaposlitve. To lahko storimo s pripisovanjem zaslug za dosežke, s samopromocijo, ponarejanjem in celo laganjem. Laganje na selekcijskih intervjujih sicer ni redek pojav, na zadnjem intervjuju za delo je več kot 80 % kandidatov povedalo vsaj eno laž.

Kaj so možni pozitivni in negativni izidi?

Laganje ima za kandidata seveda lahko pozitivne posledice. Ustvari iluzijo ustreznega kandidata in posledično do boljše ocene s strani zaposlovalca. Posledica tega je lahko v končni fazi zaposlitev, ki nam prinese tudi dohodek. In čeprav se zdi, da majhna laž na intervjuju ne škodi nikomur, temu ni nujno tako. Laganje ima tudi mnoge negativne posledice. V prvi vrsti lahko delodajalec zaposli neustreznega kandidata, torej kandidat ni sposoben opravljati pričakovanega dela. To vodi v pretirano spraševanje po navodilih in prošnjah za pomoč. Prav tako je posledica lahko neiskren odnos s sodelavci.

Ali obstaja alternativa?

Seveda – razumljivo je, da se želimo na selekcijskem intervjuju prikazati v dobri luči, kljub temu pa je bolje da na lep način povemo resnico, saj se s tem izognemo negativnim posledicam. Če nas delodajalec na primer vpraša ali smo kdaj že delali kot psiholog z ljudmi, sami pa imamo izkušnje zgolj s študentskim delom v trgovini, je bolje, da smo glede tega iskreni. Rečemo lahko na primer, da s takšnim delovnim mestom sicer še nimamo veliko izkušenj, vendar da smo se tekom študija veliko naučili ter da si zelo želimo naučeno znanje prenesti v prakso.

Vabimo vas, da si ogledate spodnji video, kjer je predstavljenih še več zanimivih dejstev o laganju na selekcijskih intervjujih.