Kakšni so odzivi na prvi ‘on-line’ karierni sejem v Sloveniji?

Pred časom smo poročali o inovativnem načinu kadrovanja v Sloveniji – ‘on-line’ kariernem sejmu, ki ga je organizirala zaposlitvena agencija Optius. Slednji je sedaj uradno zaključen in sedaj lahko delimo novico o tem, koliko iskalcev zaposlitve ga je obiskalo ter kaj kaže statistika. Bo torej ta oblika kadrovanja prihodnost v Sloveniji?


STATISTIKA PRVEGA SLOVENSKEGA ‘ON-LINE’ KARIERNEGA SEJMA:

Obisk sejma od 1. do 14. marca: 12.824

Število obiskovalcev na dan sejma: 5.429

Število interakcij na dan sejma: 7.065

Število prijavljenih na sejem: 2.563, ki so aktivno komunicirali z delodajalci

95 % vseh obiskovalcev je bilo iz Slovenije, 5 % iz tujine, največ iz ZDA, Nemčije, Hrvaške, Švice in Avstrije.

Približno 50 % ljudi je bilo starih med 25 in 44 let, 28 % je bilo starih med 18 in 24 let, 5 % pa jih je bilo nad 55 let. Na sejmu je bilo približno 46 % žensk ter 54 % moških.

Več kot 50 % obiskovalcev sejma je nanj dostopalo preko pametnega telefona.


Prvo slovensko spletno sejemsko povezovanje iskalcev zaposlitve z delodajalci je premiero doživelo  14. marca 2019 med 10:00 in 20:00 uro na spletnem mestu sejem.optius.com , ko so obiskovalci v živo poklepetali s kadroviki.  Organizator sejma, podjetje Moja zaposlitev d.o.o., ki ima v upravljanju karierni portal Optius.com, je glede statistik izredno zadovoljen z obiskom sejma. Nad rezultati sejma pa so zadovoljni tudi zato, ker so s tem dokazali, da je slovenski trg že pripravljen na novosti in trende na področju zaposlovanja.

karierni-sejem-web (1).jpg
Prvi slovenski ‘on-line’ karierni sejem je zaživel. Ste se ga udeležili? Slika: Optius.

Na sejmu se je predstavilo več kot 25 različnih slovenskih podjetij, ki so skupaj predstavljali kar preko 200 aktualnih delovnih mest iz celotne Slovenije.

Direktorica podjetja, ki je sejem organiziralo, Saša Boštjančič, je po sejmu dejala:

SALE
Direktorica Optiusa, ki je sejem organiziralo. Foto: oseben arhiv.

“Digitalni svet je neločljivo povezan z našim vsakdanjim življenjem. / … / Skrajni čas je bil, da jim damo na voljo tudi orodje, s katerim bodo lahko na spletu vzpostavili stik tudi s potencialnimi zaposlenimi. Dober odziv delodajalcev na prvi on-line zaposlitveni sejem je dokaz, da so takšno orodje res potrebovali.” Boštjančič je za našo spletno stran pred sejmom podala tudi intervju, kjer je zaupala svoj pogled na ta nov način kadrovanja v Sloveniji. Intervju si lahko preberete tu.

 

 

Kako je potekal karierni sejem na spletu?

Potekal je zelo podobno kot običajni zaposlovalni sejmi. Glavna razlika je bila v tem, da delodajalci pri on-line sejmu svoje podjetje in prosta delovna mesta predstavili na virtualnih stojnicah, iskalci pa preko spletnih orodij stopijo v neposreden stik z njimi. Iskalcem zaposlitve je bila omogočena tudi anonimnost, s tem pa so se lahko brez zadreg pogovorili s potencialnimi novimi delodajalci.

fotka.jpg
Takole je izgledala stojnica s sodelujočimi delodajalci na prvem slovenskem ‘on-line kariernem’ sejmu. Slika: Optius.

Vodja projekta, Sandra Jerman, pa je izpostavila, da je sejem potrdil pričakovanja, saj je ponudil rešitev, ki se prilagaja na področju kadrovanja zahtevam četrte industrijske revolucije. Kot glavne prednosti tega sejma pa je izpostavila: agilnost, fleksibilnost, enostavnost in personalizirano ter direktno komunikacijo.

Tako bi lahko glede na statistike dejali, da je ‘on-line’ karierni sejem pritegnil mnoge in da najbrž predstavlja prihodnost na področju povezovanja iskalcev zaposlitve ter delodajalcev. Vsekakor se bo potrebno na vse prednosti in pomanjkljivosti tega pristopa privaditi ter ta način kadrovanja vzeti kot sodobnega, ki gre v skladu z vso digitalizacijo, kateri smo priča.