Iščete ključ do sreče na delovnem mestu?

Infografiki: Blaž Šubic in Klavdija Repnik Šernek

Pred nekaj dnevi, bolj natančno 20. marca, nas je zaznamoval prvi pomladni dan. Tega dne pa ne obeležujemo le kot prvi pomladni dan, temveč je bil razglašen tudi za mednarodni dan sreče. In kakšno povezavo ima to z našo spletno stranjo? Tokrat vam predstavljamo infografiki avtorja Blaža Šubica in Klavdije Repnik Šernek na temo pozitivne psihologije na delovnem mestu, ki je v splošnem povezuje tudi s posameznikovo srečo in seveda zadovoljstvom.


Cilj pozitivne psihologije je odkriti in promovirati dejavnike, ki tako posameznikom kot tudi skupinam omogočajo razvijanje in optimalno delovanje. Na področju organizacijske psihologije obstaja mnogo raziskav, ki preučujejo dobro počutje na delovnem mestu, veselje, optimizem in njihove povezave z učinkovitostjo na delovnem mestu. Pozitivna psihologija in s tem pozitivno vedenje zaposlenih vplivata na odnose v organizaciji ter na njeno uspešnost. V organizacijskem smislu je pozitivno obnašanje tisto obnašanje, ki je usklajeno z vrednotami v organizaciji.

Avtorja predstavljata model PERMA. Seligman je v zadnjem desetletju predstavil konceptualni model, po katerem psihološko blagostanje posameznika temelji na petih ključnih področjih oziroma elementih. Model, imenovan PERMA model, predstavlja kratico teh petih elementov, v kateri posamezne črke predstavljajo pozitivna čustva (P – positive emotions), angažiranost (E – engagement), medosebne odnose (R – relationships), smisel (M – meaning) in dosežke (A – achievement). Predstavita pa nam tudi različne načine, kako vpeljati pozitivno psihologijo na svoje delovno mesto in s tem povišati zadovoljstvo.

PERMA_infografika_subic

Kako postati srečen_infografika_sernek

Več o pozitivni psihologiji na delovnem mestu pa si lahko ogledate tudi v videu Pozitivna psihologija na delovnem mestu na naši spletni strani, ki je delo študentov.