Zakaj si v 24 urnem dnevu ne zmoremo vzeti niti 15 min časa zase?

Piše: Klavdija Repnik Šernek

V tem čudovitem pomladnem času, ko vse lepo cveti, kar, mimogrede, očara zares mnoge, in ko nas vonjave pokošene trave že močno vlečejo k poletju, imamo vsi vsaj nekaj trenutkov, ko si zares želimo miru, počitka, časa zase in občudovanja narave.

In sedaj pride misel: »Ja seveda, lepo bi bilo, škoda pa, ker ima dan samo 24 ur…« In vendar, zakaj si v 24 urnem dnevu ne zmoremo vzeti niti 15 min časa zase, za počitek na sončni terasi in za občudovanje krasne pomladne okolice, če pa vemo, da bi se v takem trenutku počutili zares lepo? Seveda pa si zmoremo vzeti čas za delo in vse opravke. Pa ne le na račun občudovanja okolice, temveč tudi na račun zdrave prehrane, dovolj spanca in na račun preživljanja kakovostnega časa z družino.

e-mail-3239670_960_720

Pozabimo, kako hitro gre čas pa čeprav vsi dobro vemo, kako hitro teče. To je namreč mnogokrat mimoleteča tema pogovora. »Zdi se, kot bi bilo včeraj, ko je bil še majhen fantek, danes pa že na srednji šoli.« »Spomnim se božiča, ko smo praznovali še s starima staršema kot bi bilo včeraj.« »Saj smo bili prejšnji teden na izletu, kajne?« »Ne, minilo je že dva tedna.« »Nemogoče… o, pa res.«

Zakaj ga torej, če vemo, kako hitro teče čas, ne znamo organizirati? Znamo organizirati delo, znamo organizirati zabavo, znamo organizirati izlet, a vse težje znamo kakovostno organizirati svoj čas. Še posebej svoj prosti čas. In kdaj bo čas za organizirati svoj prosti čas?

In sedaj bi vas rada vprašala, kaj so vaše vrednote. V prvem trenutku se boste morda nasmehnili. »Oh, tega mi pa res ni treba, to pa ja vem, kaj so moje vrednote…«. Pa zares veste? In, ali se tega res zavedate in svoje vrednote zares zavestno živite? Upam si trditi, da bi mnogo od vas med svoje prve vrednote navedlo družino, zdravje, prosti čas. In za tem bi vas vprašala, kolikokrat ste odšli na delovno mesto bolni. »Saj bom zmogel, samo še dva dni in potem vikend…«. In kolikokrat je na račun vašega dela, ki ste ga odnesli z delovnega mesta domov, trpela vaša družina. Službeni maili, skrbi, zgolj en službeni klic, ki se je zavlekel in prinesel dodatno delo… kar zna včasih hitro pokvariti našo voljo in se tako vrednota družina hitro pomakne POD vrednoto delo. In vrednota zdravje POD vrednoto delo. In vrednota prosti čas POD vrednoto delo. Čudovito, zares čudovito, da smo tako zagnani. A vendar je čudovito tudi živeti naše vrednote. Včasih se vrstni red seveda v danem trenutku nekoliko mora zamenjati. Problem pa nastane, ko se vrstni red vrednot spremeni brez, da bi se tega zavedali. Ko začnemo živeti v iluziji, da je družina, zdravje, …. naša prva vrednota. Pa mogoče že nekaj časa ni.

In zato vas ponovno vprašam in povabim, da si na list zapišete svoje glavne vrednote. Na podlagi le-teh pa si postavite prioritete. In na podlagi prioritet se naučite reči »ne« neprioritetam. Kaj je v danem trenutku zares pomembno? Kaj je v danem obdobju zares pomembno? Študij, kariera, družina, osebnostna rast, zdravje? Pregledati in se ukvarjati s samo še eno službeno pošto (ki ni zares pomembna) na praznični dan, ali pa si v 24 urnem dnevu vzeti 30 min zase, za počitek na sončni terasi, na svežem zraku in za občudovanje pomladne okolice, ki nas hitro lahko navda z novim valom energije.

Želim vam, da najdete svoje prave vrednote. Želim vam, da jih živite. In želim vam čudovit, pomladni dan!