Strah pred tehnologijo na delovnem mestu

Infografika: Karmen Vehovec

Piše: Nastja Jalovec

Strah me je svoje pečice!

Moderna tehnologija, primitivni strah

»Pred mano stoji televizor, na desni dva prenosnika, na levi pametni telefon. Na polici, kjer so bile včasih knjige leži Kindle, v sosednji sobi cimer kadi električno cigareto večjo od mojega iPad-a. Da pridem iz stanovanja iz ključavnice potegnem električno kartico. Grem ven, končno. S prijateljico greva v McDonald’s, na solato, seveda. Naročilo podam preko ogromnega zaslona, komaj da imam stik z delavko za pultom. Grem domov, se vržem na posteljo in prižgem film. Pogledam na pametno uro na zapestju, danes sem naredila 3000 korakov. Kako naporen dan, rabim počitek!«

Zdi se, kot da je minila cela večnost od takrat, ko smo z vrstniki v kinu gledali filme kot so Matrica, Terminator in Jaz, robot ter se poigravali s strašljivimi, a hkrati razburljivimi mislimi o prihodnosti. Kaj bo tehnologija prinesla za našo identiteto, naše sposobnosti, delo in kakovost življenja? Ti filmi so v nas vzbujali potrebo, željo, pričakovanje in strah. Potrebe po večjem, boljšem, močnejšem in novejšem pa še danes naraščajo in polnijo tehnološki lonec, za katerega se zdi, da nima dna. Presežek informacij, ki nas vsakodnevno obdaja, utruja moje misli in načenja moj občutek svobodne volje. Vsakdanja uporaba tehnologije in nenehen pretok informacij, namreč oblikuje naše misli, osebnost, samopodobo in narekuje iskanje zadovoljitev, v obliki raznih materialnih stvari in storitev, ter na ta način producira vedno nove potrebe. Ne morem se znebiti občutka, da se vedno bolj oddaljujemo od narave in to je tudi moj strah, ki se pojavlja v zvezi s tehnologijo – odtujenost od živali, narave, samih sebe, pristnih odnosov in odtujenost od tega trenutka tukaj in zdaj.

Tehnofobija na delovnem mestu

Zaposleni se lahko pri vstopu v delovno okolje prav tako soočajo z različnimi strahovi, povezanimi s tehnologijo, ki vplivajo na njihovo delo, motivacijo, medosebne odnose in psihično blagostanje. Strah pred tehnologijo se pojavlja tako pri samem delu kot tudi že samo ob razmišljanju o svojih delovnih zadolžitvah. Poleg samega občutka strahu pred zamenjavo posameznika z modernejšo tehnologijo ter posledično izgubo delovnega mesta ali negotovost, ki sledi iz sprememb strukture dela, pa je po mojem mnenju velik problem tudi v občutku nesposobnosti oz. občutku zaposlenega, da je neumen, če ni popolnoma sproščen pri uporabi tehnologije. Dandanes že pri vsakem poklicu uporabljamo razne tehnološke pripomočke, ki delo poenostavljajo, hkrati pa spreminjajo strukturo dela in ustvarjajo potrebe po novih poklicih. Zaradi nenehnega napredka se morajo zaposleni, če želijo ostati »na tekočem« naučiti uporabljati nove programe, kar pa lahko pri njih povzroča anksioznost. Da bi pri zaposlenih zmanjšali neprijetne občutke povezane z uporabo tehnologije, je potrebno nameniti čas za pogovor o raznih frustracijah in negativnih občutkih, ki se pojavljajo v zvezi z uporabo tehnologije in organizirati tečaj oz. strukturirano izobraževanje, kjer bodo imeli dovolj časa za seznanitev s spremembami.

Večina ljudi stremi k varnosti, stabilnosti in stran od sprememb ter neznanega. To je nekakšen evolucijski prilagoditveni mehanizem, ki je v preteklosti omogočal izogibanje potencialnim nevarnostim, sedaj pa lahko te nevarnosti doživljamo tudi v obliki tehnološkega napredka. Zaposleni so tako zaskrbljeni in se počutijo nekompetentne v primerjavi z drugimi, zaradi česar lahko zaradi strahu pred razkritjem svojega neznanja pred sodelavci molčijo. Pomembno je spodbujati zaposlene, naj jih ne bo strah poiskati pomoč sodelavca, saj je v podjetju potrebno spodbujati sodelovalno vzdušje. Le tako, s skupnimi močmi, lahko uresničujejo cilje organizacije in kakovostno opravljajo svoje delo. Hkrati pa mora biti tudi sam cilj organizacije dosežen na način, ki posameznikom ne ovira poti do psihičnega in fizičnega blagostanja. Pri mladih je soočanje s tehnologijo nekoliko lažje, saj smo odraščali z napredkom tehnologije, vsekakor pa je tudi pri nas strah prisoten. Postalo je samoumevno, da smo seznanjeni s tehnologijo v tolikšni meri, da jo popolnoma obvladamo oz. se lahko naučimo samostojno uporabljati katerikoli računalniški program in osvojimo katerokoli napravo. Menim, da se zaradi tovrstnih pričakovanj o takojšnjem znanju in obvladovanju naprav pri mladih, strah lahko pojavlja že pred pričetkom dela, kjer bi se tovrstno pomanjkanje znanja morebiti izrazilo, posebej pri tistih, ki tehnologiji niso naklonjeni. Poleg strahu uporabe tehnologije na delovnem mestu pa se negativni vplivi tehnologije lahko pojavljajo tudi v zasebnem življenju. Pomanjkanje spanca, odvisnost od tehnologije, anksioznost in depresija ter fizična odtujenost so le ene izmed posledic, ki ga ima tehnologija v našem vsakdanu in vpliva tudi na kakovost našega dela v službi.

Ker je delovno mesto prostor, kjer preživimo velik del našega življenja, je pomembno, da se v podjetjih in organizacijah vzpostavi prijetno in sodelovalno vzdušje, ki zaposlenim olajša prehod v novejše izzive prihodnosti. Strah pri zaposlenih namreč ne bo omogočal delo, ki bo prineslo prepričljive delovne rezultate. Kljub temu, da nam tehnologija podarja veliko ugodnosti in olajšav v našem življenju, pa menim, da noben računalnik, program ali robot na delovnem mestu ali v zasebnem življenju, ne more nadomestiti prijazne roke sodelavca ali prijatelja.

Sprememba pomeni strah, tehnologija pomeni spremembo. Pogumen je tisti, ki dela, ker ga je strah, zato bodimo pogumni in pomagajmo drugim, da bodo!

 


Živijo! Sem študentka magistrskega študija psihologije in se v prostem času rada prepustim gledanju filmov in poslušanju glasbe. Zelo cenim redke trenutke tišine, ki jih namenim meditaciji, sproščanju, sprehodom v naravo, slikanju in branju. Nemalokrat razmišljam o različnih vidikih prihodnosti in bodoči zaposlitvi ter morebitnih ovirah, s katerimi se bomo soočali tako na delovnem mestu kot tudi v zasebnem življenju.