Kako kar najbolje združiti vlogo starša in delavca od doma?

O delu od doma smo v zadnjem času veliko pisali. Pisali smo o tem, kako ob delu od doma skrbeti zase, o prednostih in slabostih dela od doma in o strahovih pri delu od doma. V današnjem članku pa se lotevamo tematike čim boljšega združevanja večih vlog – starša in zaposlenega od doma.


Kar nekaj družin je izolacijo začelo podobno kot počitnice – brez kakršnekoli strukture. Kmalu pa smo vsi spoznali, da situacija niti malo ni takšna in da ne bo hitro minila. Spodaj delimo nekaj predlogov, kako ti dve vlogi, vlogo starša in vlogo zaposlenega, čim bolj usklajevati.

  1. Vzpostavite in vzdržujte rutino

Pripravite novo rutino, ki naj bo podobna prejšnji, vendar ustrezno prilagojena. To pomeni, da obroke jeste ob podobnem času vsak dan, da se s šolo ukvarjate npr. dopoldne, s službo pa popoldne ipd. Priporočljivo je tudi, da se vsak dan odpravite ven (seveda v skladu s predpisi) ob podobnem času, in ob podobnem času hodite spat. Pomembno je, da se te rutine tudi držite.

  1. Naredite urnik, ki ga lahko vmes tudi spreminjate

Tak urnik naj vključuje večino pomembnih stvari – šolsko delo, službo, urnik hišnih opravil ipd. Vsak družinski član naj ima svoj urnik, ki ga sproti prilagaja tako, da lahko to vidijo tudi ostali.

Med opravljanjem dela od doma, lahko za otroke skrbite takole (nekaj idej, seveda se razlikujejo glede na situacijo doma):

  • Na 4 ure se s partnerjem menjata – eden skrbi za otroke, drugi pa dela
  • Menja se več odraslih oseb (lahko na približno dve uri ali pa manj)
  • Virtualne menjave: organizirajte virtualne pogovore med otrokom in starimi starši ali med otrokom in njihovimi prijatelji, da se lahko sami posvetite svojemu delu, ki zahteva vašo popolno pozornost.
  1. Poskusite enake stvari naresti na drugačen način

Delo večinoma poteka vsak delovni dan. Otroci se lahko popolnoma enakega vsakdana hitro naveličajo. Nekaj predlogov, ki vam lahko pomagajo zabavati in zamotiti otroke, medtem, ko sami delate:

  • Tako kot odrasli tudi otroci pogrešajo svoje prijatelje. Organizirate lahko druženje preko video klica, tako lahko otroci skupaj s prijatelji barvajo, se pogovarjajo ali berejo.Tudi vi poskušajte ohraniti stike s prijatelji. Skupaj si lahko ogledate kakšen film (za to je zelo uporaben portal Netflix Party) ali pa skupaj preberete kakšno knjigo.
  • Športne aktivnosti za otroke, ki lahko vključujejo igro na domačem dvorišču ali izvajanje vodene vadbe v stanovanju (uporabite lahko posnetke na Youtube, Cosmic Yoga, Go Noodle ipd.)
  • Ohranite stike s prijatelji. Skupaj si oglejte kakšen film (za to je zelo uporaben portal Netflix Party) ali pa skupaj preberite kakšno knjigo.

Prirejeno po: https://hbr.org/2020/03/a-guide-for-working-from-home-parents

Avtorica: Sara Pavlović