Česa se pri delu od doma še vedno nismo naučili?

O nasvetih za delo od doma smo pisali tudi v blogu in infografiki.


Piše: Klavdija Repnik Šernek

V mojem okolju je bilo vedno veliko ljudi, ki so govorili: »Joj, kako bi bilo fino, če bi lahko delal vse od doma…«. Zdaj pa imamo čudovito priložnost, da svojo pisarno prestavimo na teraso, na sonce, če nam tako ustreza! Kaj nas sedaj pravzaprav tako »moti« in odvrača od veselja? In tudi o tem, kako to lahkotno spremeniti.

»Prosti čas od doma«

Seveda, v prvi vrsti nas moti to, da moramo tudi prosti čas »oddelati od doma«. Kavica na soncu v centru Ljubljane je neizvedljiva. Pohod na Šmarno goro s prijatelji? Raje ne. Da fitnesa, skupinskih vadb, obiska kinotek ali gledališč, sprehodov po trgovinah iz dolgčasa sploh ne omenjam. Pozabili smo na tiste prave, nostalgične hobije. Kdaj ste nazadnje posadili zelišča, ki jih lahko dobro uporabite v domači kuhinji? Kdaj ste nazadnje prebrali knjigo, katere vsebina vam še vedno daje misliti? Kdaj ste nazadnje skuhali nekaj gurmanskega? Kdaj ste nazadnje preuredili stanovanje? Morda pa bi želeli kaj naslikati ali napisati in izraziti svojo umetniško dušo kot nekoč v šolskih dneh? Za štirimi stenami se skriva veliko več, le nekaj volje je potrebno. In nenazadnje pogrešamo družbo, pogrešamo sodelavce. Pokličite starše, spijte virtualno kavo s prijatelji, s sodelavci se lahko podružite preko različnih spletnih kanalov… Človek je socialno bitje in ne glede na to, kako močno cenite čas osame, vam bo en klic, eno spletno druženje, zagotovo izboljšalo razpoloženje.

Doma z domačimi. 24/7. Do nadaljnjega.

Hočemo nočemo, na našo neradost ob delu od doma vplivajo tudi domači odnosi. Seveda imamo radi družino in svoje ljubljene. Samo mogoče ne sedaj, ko moramo delati od doma. Ne sedaj, ko moramo z njimi preživeti 24 ur na dan. Vsak dan. Do nadaljnjega. Ne gre zato, da jih ne bi imeli radi. Gre za to, da smo pozabili, kako je z nekom preživeti tako veliko časa. Ni čudno, saj včasih pozabimo, kako je živeti s samim sabo. Kdaj ste namreč nazadnje imeli čas samo in zgolj zase in npr. postavili svoje cilje za prihodnost? Se odločili, da boste pri sebi nekaj spremenili na bolje? Delo ostaja delo, ki mora biti opravljeno kvalitetno pa čeprav od doma. Tega včasih kdo od bližnjih ne zna ali pa ne želi razumeti najbolje. Zato je pomembno, da z mirnim pogovorom postavimo meje, v kolikor tega še nismo storili. Na drugi strani pa ne pozabimo na intimo. Intimo v smislu pozornosti do bližnjega, skupni zajtrk, objem, izražanje hvaležnosti. V tem obdobju lahko odnose močno poglobimo. V kolikor si še niste, si poskusite izboriti svoj kotiček pod soncem za »pisarno«. Res je že skrajni čas za to, predvsem pa je to zares nujno. Pisarna na kavču ni pisarna za opravljanje celotnega delovnika. Svetla pisarna, brez motečih dejavnikov, v kolikor je poleg rastlinje ali pa okno z razgledom na naravo, je to samo še dodaten bonus. Seveda smo sedaj bolj fleksibilni in določene domače opravke lahko opravimo tudi npr. sredi dneva, ki jih sicer ne bi mogli. Moramo pa zato ta čas za delo nadomestiti kasneje, s čimer je sicer vse v redu, potrebna je »le« samokontrola.

Ko pa smo že pri samokontroli …

Samokontrola na eni strani in pomanjkanje le te na drugi. Slednje vodi v manj kakovostno opravljeno delo, še najpogosteje pa v razvlečen delovnik skozi celoten dan, kar postaja pogost problem, saj je vedno treba dokončati »samo še to…«. Četudi naš prosti čas sedaj preživljamo precej drugače kot smo vajeni, je pomembno, da si zastavimo čas, ki bo namenjen samo in zgolj delu od doma in čas, ki je resnično prosti čas, za naše dejavnosti izven delovnih obveznosti. Pomembno je, da prepoznamo svoj najbolj optimalen način delovanja in ga tudi vpeljemo v delo. Na drugi strani nam samokontrola dopušča, da dan razdelimo v dele, ki so za nas pomembni. To pomeni, da v vsakem dnevu del namenimo delu od doma, del sebi in del ljudem okoli nas – trenutno seveda samo ljudem, s katerimi bivamo. Bistvo je ravnovesje.

Rutina in mir

Pomemben del dneva je premor. Tekom dela od doma nas lahko zamoti 1001 stvar. Ker prihranite na času, ki ste ga sicer porabili za vožnjo do delovnega mesta, imate sedaj resnično čas za čudovit in miren začetek dneva in dela. Svetujem, da se zbujate ob enakem času kot če bi se morali peljati na delovno mesto – to bo namreč ohranilo rutino, ki je za ta čas še kako pomembna. Poskrbite, da se dan začne mirno, še bolje, z glasbo. Pogled na službeni e-mail takoj, ko odprete oči… moram sploh razlagati zakaj recimo temu »ne«? Začnimo dan s skodelico toplega napitka, jutro bo lepše. Ob tem preglejmo maile, si zadajmo cilje današnjega delovnega dne in pričnimo z delom fokusirano. S tako rutino boste najlažje začeli sedaj, v obdobju dela od doma, kasneje pa jo boste tudi lažje ohranili, saj je, zagotavljam, koristna tudi izven obdobja »karantene«.

Delo, družina in jaz

Delo od doma – kljukica; razjasnili smo, da morajo biti meje jasno zastavljene, dela pa se moramo lotiti enako zagnano kot če bi to počeli na delovnem mestu v podjetju. To sila poznano stvar lahko zelo hitro pozabimo oz. nam nekako uide iz našega novega preživljanja vsakdanjika. Primerno organizirajmo delo in prosti čas. Med njiju postavimo jasno ločnico. Družina, četudi družina prijateljev – kljukica; tudi njim zastaviti meje, da nas v času dela ne ovirajo in ne motijo. Marsikomu to že dodobra uspeva, saj je tudi partner v podobni, če ne enaki situaciji. Po drugi strani nanjo v teh trenutnih ne smemo pozabiti. In na koncu najpomembnejše – čas za vas. Čas za vas ne pomeni, da se po delu od doma od vsega hudega (ker npr. ne morete na Šmarno goro) uležete na kavč do večera. Zelo pomembno je, da si organizirate svoj čas zase. Kljub temu, da so določene dejavnosti ustavljene, si morate organizirati »delo«, saj človek potrebuje rutino in udejstvovanje pa četudi doma ob vsakodnevnem zalivanju rastlin. Čas poskusite preživeti izpopolnjujoče, kljub trenutnim razmeram. »Nimam časa, da bi se udeležil spletnega izobraževanja.«, »Nimam časa, da bi pospravil stanovanje.«, »Res nimam časa za preizkušanje novega hobija.« Koliko tega in še več slišim v pogovorih z znanci. Dragi bralec in draga bralka. Sedaj IMAŠ ČAS za vse to in za vsa moja vprašanja v tem članku, ki se začnejo: »Kdaj ste nazadnje…?«. Izkoristi ga in pametno unovči.

Narava nam je dala ogromno lekcijo in neverjetno obdobje ne glede na negativen prizvok. V kolikor smo pripravljeni in se trudimo, lahko iz tega odnesemo ogromno rast tako na področju dela kot na področju družine kot na osebnostnem področju. Prepričana sem, da bo ob koncu tega obdobja življenje vseh nas vsaj za nek čas teklo drugače. Vsekakor se nas bo večina naučila (še) bolj ceniti vsakdanje stvari in mislim, da bomo s hvaležnostjo in veseljem odhajali na delovno mesto, kar pa prinaša nove prednosti. V vmesnem času morda ni enostavno, prilagoditve so nujne. A zaenkrat nam uspeva dobro. Če bi bilo enostavno, od tega ne bi toliko odnesli. Iz trenutne situacije potegnimo ven le dobro. Zmorete in zmoremo postati boljši.