Milenijci – kot da bi v podjetje prispeli marsovci

Startup Stock Photos

Milenijci si ne želijo običajnih in dolgočasnih služb, kjer ne morejo napredovati ali kjer se od njih pričakuje, da bodo pridne mravljice. Ne bojijo se stresa ali obremenitve, temveč dolgčasa v službi. Odraščali so v prepričanju, da so nekaj posebnega in že kmalu, ko dobijo službo, pričakujejo napredovanje. Tako o generaciji Y pripovedujeta strokovnjakinji Sara Brezigar, strokovnjakinja s področja strateškega upravljanja s človeškimi viri, raziskovalka in soustanoviteljiva Akademije Panta Rei ter Eva Boštjančič, vodja katedre za psihologijo dela in organizacije na Filozofski fakulteti.

pexels-photo-70292Milenijjce opisujejo kot nestrpne, egocentrične, razvajene, a tudi inovativne, učinkovite in vztrajne. Odraščali so v drugačnem okolju in z drugačnimi vrednotami kot prejšnje generacije. Starši so jih vzgajali v prepričanju, da so nekaj posebnega, in tudi družba jih je postavljala v ospredje – posledično pridejo na delovno mesto s prepričanjem, da so nekaj posebnega in da bo delodajalec z njimi tako tudi ravnal. Ne razumejo, zakaj ne morejo dobiti vsega takoj in zato že v nekaj mesecih pričakujejo napredovanje.

Več o milenijcih in njihovem delovanju na delovnem mestu si preberite v prispevku, ki je bil pred kratkim objavljen na spletnem portalu 24ur.com.

 

Če pa bi si že danes želeli kaj več prebrati o tej temi, pa to lahko storite na naslednjih povezavah:

https://psihologijadela.com/2016/12/21/generacija-y-v-intelekti/

https://psihologijadela.com/2016/08/26/generacija-y-na-trgu-dela/

https://psihologijadela.com/2015/01/16/zakaj-je-generacija-y-nesrecna/

https://psihologijadela.com/2016/11/21/trg-dela-se-spreminja-kako-se-temu-prilagoditi-in-doseci-vrh/

https://psihologijadela.com/2016/09/23/generacije-na-delovnem-mestu/